Španjolska ozakonila homoseksualne brakove unatoč protivljenju Crkve

DONJI dom španjolskog parlamenta prihvatio je u četvrtak prijedlog zakona koji legalizira brakove između homoseksualaca, što će vjerovatno izazvati bijes Crkve koja je upravo dobila novog konzervativnog papu, ocjenjuje Reuters.

Prepuna galerija za javnost odluku je pozdravila s oduševljenjem. "Nije pravedno da ste zbog ljubavi građanin drugog reda", rekla je socijalistička zastupnica Carmen Monton.

Socijalistički španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero uživa veliku potporu, kako u parlamentu tako i u javnosti, za tu reformu kojom će Španjolska postati tek treća europska zemlja koja je legalizirala homoseksualne brakove.

Rimokatolička crkva u Španjolskoj prijedlog zakona dočekala je, međutim, s ogorčenjem, a njime sigurno neće biti zadovoljan ni konzervativni njemački kardinal Joseph Ratzinger, izabran u utorak za papu Benedikta XVI.

Prijedlog zakona još mora proći Senat i posljednje čitanje u donjem domu, no u tome se ne očekuju nikakvi problemi. Protivljenje su najavili samo konzervativna oporbena Narodna stranka i jedna kršćansko-demokratska stranka iz Katalonije.

Pročitajte više