ŠPANJOLSKA ZADOVOLJNA AZNAROVIM ODABIROM RAJOYA ZA NASLJEDNIKA

Odluka španjolskog premijera Josea Marije Aznara da za svojeg nasljednika na čelu Narodne stranke i na izborima 2004. odabere dopremijera Mariana Rajoya naišla je u nedjelju na opće odobravanje medija i političara, koji ga smatraju sigurnim, premda ne i uzbudljivim, izborom.

Nakon nekoliko mjeseci žustrih nagađanja oko Aznarova odabira nasljednika, imenovana je očekivana osoba, odnosno Aznarov suradnik od najvećeg povjerenja od kojeg se očekuje nastavak politike njegova prethodnika.

Sadašnji premijer, čvrsti zagovornik iračke politike američkog predsjednika Georgea W. Busha unatoč velikom otporu u Španjolskoj, na svojem će položaju ostati do parlamentarnih izbora predviđenih za ožujak iduće godine, ali neće, kako je to višestruko i najavljivao, tražiti treći mandat.

Španjolski mediji najavljuju da je Rajoy (48) uskoro dati ostavku na položaj dopremijera i preuzeti mjesto glavnog tajnika Narodne stranke (PP), što će mu omogućiti početak predizborne kampanje za predstojeće izbore. U prošlotjednoj anketi narodnjaci su imali šest posto prednosti nad glavnim protivnicima socijalistima.

"Zamjenik premijera nesumnjivo najbolje jamči ispunjavanje centrističkog programa reformi koji je zagovarao Aznar", kaže se u uvodniku madridskog dnevnika El Munda, dok El Pais ocjenjuje da je premijer izabrao kandidata s najviše izgleda na izbornu pobjedu i političara koji će braniti njegovo ideološko nasljeđe.

Rajoy je dosad vodio nekoliko ministarstava i vrlo uspješnu kampanju PP-a na izborima 2000., a stekao je i nadimak "Gospodin Popravljač", kojega se zove u pomoć kod kriza poput one prošlogodišnje s havarijom tankera Prestige, kad je nafta prekrila obale Galicije i ostavila tisuće ribara privremeno bez posla.

Pročitajte više