Špika: MOST svojim prijedlogom izmjene Izbornog zakona guši demokraciju

Foto: FAH

BLOK umirovljenici zajedno danas se putem priopćenja za medije osvrnuo na MOST-ove prijedloge izmjena Izbornog zakona. Priopćenje, koje potpisuje Milivoj Špika, u nastavku prenosimo u cijelosti.
 

"Da je BUZ bio potpuno u pravu kada je ustao protiv određenih izmjena Izbornog Zakona koje predlaže MOST vidljivo je i iz obrazloženja koje je uz njihov prijedlog stiglo….. Sada je i više no očito da je jedan od ciljeva MOST-a (ili njihovih nalogodavaca) ne/namjerno i trajno zatiranje demokratskih procesa u Hrvatskoj. Njihov prijedlog naime iz političkog života, ako ovakav bude i prihvaćen, eliminira gotovo sve političke opcije izuzev dvije „velike“ koje sigurno prelaze izborni prag od 5%, i eventualno još poneke koja bi to uz pomoć vanjskih ili unutarnjih „centara moči“ taj prag mogle preskočiti …. Da su građani Hrvatske zadovoljni dvjema velikim političkim opcijama i htjele samo njih i njihove politike onda zasigurno nebi ni osnivali druge…..
 
„Birači će na idućim izborima tako imati mogućnost preferencijalno birati tri kandidata s liste, umjesto jednog, a osim što Most time želi dati veću slobodu izbora, jedna od intencija je i da uz ove izmjene predizborne koalicije postanu suvišne. Stranački šefovi više neće moći presudno utjecati na slaganje lista, jer neće znati koja će tri kandidata proći u Sabor, pa se više neće moći dogovarati sigurna ulazna mjesta za manje partnere u koaliciji.“
 
Biti će zanimljivo vidjeti kako će na ovaj MOST-ov prijedlog sada reagirati doslovno sve stranke u Hrvatskoj (uključujući SDP i HDZ) budući novim MOST-ovim pravilima svi njihovi koalicijski partneri mogu ozbiljno početi razmišljati o „zatvaranju butiga“ ili prodaji velikima, kao što su to već neki uradili i na ovim izborima pristajući da se naziv njihove stanke nigdje ne navodi, a njih same na Izbornim listama navede kao „neovisne kandidate“. 
 
Predlažemo stoga izmjenu Izbornog Zakona tako da :

  • Hrvatska bude jedna izborna jedinica
  • Zabrana predizbornih koalicija
  • Izborni prag od 2%

Hrvatska kao jedna izborna jedinica jer se bira nacionalni a ne regionalni parlament.
Zabrana predizbornih koalicija uz izborni prag od 2% (što bi bilo cca 40 000 glasova na razini Hrvatske, a isto toliki postotak (2%) zastupnika je potreban  od ukupno 151 za osnivanje kluba zastupnika). U ovom kontekstu preferencijalni glas bi bio tek unutarstranačko nadmetanje, a nikako sredstvo za eliminaciju koalicijskih partnera što bi se dogodilo u slučaju izglasanog prijedloga MOST-a", zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više