Split: Blanka Tuđen Mazuth i ostali i dalje na slobodi

BIVŠA stečajna upraviteljica tvornice ferolegura "Dalmacija Dugi Rat" Blanka Tuđen Mazuth, optužena za primanje mita od 300 tisuća eura, i dvojica suoptuženih, i dalje će se braniti sa slobode jer je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odbilo žalbu na rješenje o ukidanju pritvora, potvrdio je danas istražni sudac Županijskog suda u Splitu Mlađan Prvan.

Izvanraspravno vijeće jučer je odbilo kao neosnovanu žalbu USKOK-a na Prvanovo rješenje od 23. prosinca u okidanju pritvora nad troje optuženika koji su u pritvoru bili od 30. studenoga.
Suoptuženi su pomoćnik bivše stečajne upraviteljice Neno Banić i revizor Milan Buljan.

Istražni je sudac odluku o ukidanju pritvora donio s obrazloženjem da su istekli uvjeti za njihovo zadržavanje u pritvoru zbog utjecaja na svjedoke, nakon što je ispitao svjedoka Branka Roglića, poduzetnika koji je optužene i prijavio za primanje mita zbog prodaje dijela poslovnog prostora "Dalmacije - Dugi Rat".

Blanka Tuđen Mazuth je 16. prosinca, nakon što se požalila na bolove u prsima i psihičke probleme, prebačena u zatvorsku bolnicu u Zagrebu.

Za primanje mita osumnjičen je i sudac Trgovačkog suda u Splitu Damir Čudina, koji je, nakon što mu je Državno sudbeno vijeće ukinulo sudački imunitet, trebao biti ispitan kao svjedok jer protiv njega još nije podnesena optužnica.

Na zakazanom ročištu sudac Čudina nije se pojavio, no sudu je dostavljena opširna dokumentacija koja svjedoči o njegovom teškom zdravstvenom stanju. Liječnik sudski vještak na temelju toga dao je mišljenje da Čudina s obzirom na bolest nije sposoban sudjelovati u kaznenom postupku u bilo kojem svojstvu.

U međuvremenu je USKOK, 23. prosinca, podnio zahtjev za proširenjem istrage nad Blankom Tuđen Mazuth zbog osnovane sumnje da je, zloupotrijebivši ovlasti i položaja stečajne upraviteljice, na nagovor Borislava Gordića, oštetila tvornicu za 463 tisuće kuna tako što je neposrednom pogodbom, ispod stvarne vrijednosti, raznim kupcima prodala dijelove tvornice ferolegura u stečaju. Veći dio tog novca, 296 tisuća kuna, prebačen je na račun trgovačkog društva kojemu su osnivač i direktor sin i suprug Blanke Tuđen Mazuth, navodi USKOK u zahtjevu za proširenjem istrage.

Protiv Gordića USKOK je također zatražio pokretanje istrage.

Istražni sudac Mlađan Prvan o tim će zahtjevima odlučivati u siječnju.



Pročitajte više