Split - Donatorska večera za obnovu crkvice sv. Duje u Boki kotorskoj

U okviru proslave zaštitnika grada Splita i Splitskomakarske nadbiskupije sv. Duje, koji se slavi 7. svibnja, Odbor grada Splita za proslavu toga blagdana organizirat će 15. travnja donatorsku večeru za obnovu crkvice sv. Duje u Škaljarima u Boki kotorskoj. L

Predsjednik tog odbora, zamjenik splitskog gradonačelnika Ljubomir Urlić rekao je danas u razgovoru s urednicima splitskih medija da će se večera održati 15. travnja u vili Dalmacija, te da je sto donatora iz Splita i Zagreba, koji su se odazvali pozivu na večeru, prikupilo dostatna sredstva za restauraciju bokokotorske crkve sv. Duje. Urlić nije želio kazati o kolikom je iznosu riječ i tko su donatori, ali je potvrdio da su među donatorima mnogi hrvatski bogataši i ugledne političke ličnosti.

Najavio je također mogućnost da večeri buda nazočan i predsjednik države Stjepan Mesić, koji će inače sudjelovati u proslavi sv. Dujma, 7. svibnja, s premijerom Ivom Sanaderom, papinim izaslanikom kardinalom Sodanom i drugim uglednicima.

Urlić je kazao da je splitska obnove crkvice sv. Duje u Crnoj Gori prvi korak k bratimljenju Splita i Kotora. "Europska zajednica se zalaže da se gradovi u državama nastalim na prostorima bivše Jugoslavije bratime u krugu od tri države, a mi to sada ispunjavamo jer Split se već bratimio s Mostarom u BiH, a sada će i s Kotorom u Crnoj Gori", kazao je Urlić, dodajući da će novac za obnovu crnogorske crkvice sv. Duje biti uručen na svečanoj donatorskoj večeri biskupu kotorskom msgr. Iliji Janjiću.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako će se svečanosti sv. Dujma, na koje su pozvani i brojni uglednici iz svijeta, održati u ozračju krize gradske vlasti u Splitu, Urlić je rekao da se to neće odraziti na središnju proslavu.

Kako je rekao Urlić, sjednica Gradskog vijeća s izglasavanjem nepoverenja gradonačelniku održat će se 22. travnja a ako na njoj gradonačelnik Miro Buličić i splitsko Poglavarstvo budu smijenjeni oni će još mjesec dana obavljati svoje dužnosti. Tako da će obaviti i sve protokolom predviđene obveze kao domaćini na središnjoj proslavi sv. Dujma 7. svibnja, rekao je Urlić.

Devetero oporbenih vijećnika splitskog Gradskog vijeća, nezadovoljnih radom Gradskog poglavarstva i vođenjem grada, predsjedniku vijeća Josipu Gotovcu podnijelo je 23. ožujka zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja gradonačelniku Buličiću. Zahtjev je potpisala potrebna trećina vijećnika - članovi stranaka HČSP-a (1), HSLS-a (3), HKDU-a (1), HSP-a (2), HSP-a 1861 (1) i HB-a (1). Za izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku Buličiću potrebna je natpolovična većina vijećničkih glasova, odnosno njih 13, a to znači da bi namjeru devet potpisnika zahtjeva moralo podržati još četvero vijećnika. Zakonski rok za sazivanje sjednice je 23. travnja, mjesec dana od podnošenja zahtjeva.

(Hina) xmerc yvkn

Pročitajte više