split: okrugli stol o anoreksiji i bulimiji u hrvatskoj

Istraživanja u Hrvatskoj pokazala su da poremećaji prehrane pogađaju gotovo 10 posto djevojaka starijih od 13 godina, rečeno je to danas u Splitu na okruglom stolu ´Anoreksija i bulimija u Hrvatskoj´.

Skup, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, organizirala je splitska Udruga za pomoć oboljelima od anoreksije i bulimije ´Libella´, a sudjelovali su i predstavnici riječke i zagrebačke udruge. Istaknuto je kako je riječ o bolesti koja je nekad bila hir, a danas je - u skladu s modnim trendovima - najizraženija među mladeži.

Pedijatar Mladen Peršić iz Rijeke, predsjednik ´Libelle´ za Hrvatsku, istaknuo je da je prva zadaća Udruge upoznati ljude s tim što je to bulimija i anoreksija, te ih upozoriti na poremećaje prehrane. Sljedeći je cilj raditi na prevenciji, i to po uzoru na već provjereni talijanski model, liječenje grupnom terapijom, odgovoriti na pitanje kako pomoći bolesnicima i njihovim obiteljima, te osnovati ustanovu u kojoj bi se liječili takvi bolesnici.

Na skupu je istaknuto da je Ministarstvo zdravstva već pokrenulo akciju radi promicanja pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti među mladeži.

Splitski redatelj Goran Golovko predstavio je načine liječenja prehrambenih poremećaja u tzv. radionicama ´Art ili Drama terapije´, koja omogućuju psihofizičko iskustvo dramsko-kazališnim metodama i tehnikama. U takvim radionicama s mladeži se radi na kreativnosti, te na načelu da se ´za svaku životnu situaciju može pronaći rješenje´. To su radionice u kojima se pokušava prihvatiti vlastito tijelo kroz igru pokreta, a učinci su ponekad, kako je rekao Goran Golovko, brži i bolji od klasičnog liječenja.

Po riječima predsjednice splitske ´Libelle´, nutricionistice Olje Martinić, u Splitu se u Udrugu od 1. studenog prošle godine, kada je osnovana, do danas javilo 35 obitelji. Trima djevojkama bio je ugrožen život, no sada su dobro.

Na kraju skupa predstavnici riječke, zagrebačke i splitske udruge ´Libella´ pozvali su i ostale gradove u Hrvatskoj da se pridruže projektu i da osnuju udrugu jer sigurno imaju sličnih problema koje treba sustavno rješavati.

Pročitajte više