Split: otvorena arheološka izložba "Augusteum Narone"

U splitskoj Galeriji umjetnina otvorena je večeras izložba "Augusteum Narone" Splitska siesta naronskih careva, na kojoj su prikazani rezultati istraživanja i konzervacije spomenika iz rimskog Augusteuma u Naroni, današnjeg Vida kod Metkovića.

Središnji dio izložbe čini skupina devet mramornih kipova, naravne ili nadnaravne veličine što je otprilike polovina svih kipova iz Augusteuma gdje je pronađena do sada najbrojnija skupina rimskih kipova iz 1. stoljeća u svijetu. Najveća je atrakcija izložbe tzv. "Oxford-Opuzen Livija", kip carice Livije čija je glava donedavno bila izložena u oxfordskom muzeju Ashmolean, a tijelo u Opuzenu, a da nitko nije znao da predstavljaju cjelinu.

Caričina glava u Split je stigla i prvi je put izložena u prosincu 2000. godine, a s opuzenskim je tijelom svečano spojena i zajedno izložena u svibnju 2002. u splitskom Arheološkom muzeju, čime je dovršena dugogodišnja potraga za glavom, koju je u Veliku Britaniju donio nekadašnji ravnatelj Ashmolian muzeja sir Arthur Evans, i okrunjena suradnja oxfordskog i splitskog muzeja koju su prije sedamdesetak godina započeli sir Evans i legendarni ravnatelj splitskog Arheološkog muzeja don Frane Bulić.

Izložbu, pod pokroviteljstvom ministra kulture Bože Biškupića, otvorio je njegov pomoćnik Krešimir Filipec naglasivši iznimnu vrijednost arheoloških istraživanja u dolini Neretve koje su uz hrvatske provodili i provode brojni inozemni stručnjaci.

Izložba "Augustum Narone" izvorno je dizajnirana za glavnu galeriju Ashmolean muzeja u Oxfordu gdje će biti postavljena od 7. srpnja do 17. listopada. No, kako je naglasio autor koncepcije dr. Emilio Marin, privukla je pozornost još nekih gradova koji će je ugostiti. Nakon Oxforda rimski se carevi sele najprije u Barcelonu, pa u Rim i na kraju Zagreb.

Cijeli su projekt ostvarili djelatnici splitskog Arheološkog muzeja u suradnji s nekoliko vanjskih suradnika iz drugih hrvatskih muzeja te iz Velike Britanije, Italije i Španjolske. Glavni je teret, prema riječima dr. Marina, podnio voditelj konzervatorskog odjela Arheološkog muzeja Branko Penđer koji je zajedno sa suradnicima više od četiri godine radio na pripremanju izloženih nalaza.

Osam od devet izloženih kipova, u naravnoj i nadnaravanoj veličini, konzervirano je i restaurirano, a jedan je namjerno ostavljen u stanju u kojemu je pronađen i izložen je u ležećem položaju na reproduciranom dijelu mozaičkog poda hramske cele - postamenta na kojemu su nekada uspravno stajali.

Izloženi eksponati predstavljeni su u djelomično rekonstruiranom izvornom ambijentu hrama carskog kulta, a grafička je rekonstrukcija cijeloga hrama također dio izložbe.

Iznimno očuvan kip cara Vespazijana jedini je do sada bio izlagan izvan Hrvatske i to u Tarragoni na izložbi Tarraco - Puerta de Roma, gdje je i objavljen u katalogu 2001. godine.

Izloženo je i mnoštvo malih nalaza - keramike, stakla, metala, novca od 2. stoljeća prije Krista do 7. stoljeća, otkrivenih na lokaciji Augusteuma.

(Hina) xdstr ymć

Pročitajte više