split: POGINULA DVOJICA 17-GODIŠNJIH MOTOCIKLISTA

Prošle su noći na splitskom području u dvjema teškim prometnim nesrećama poginula dvojica maloljetnih motociklista, a dvojica su još u životnoj opasnosti u splitskoj Kliničkoj bolnici, izvijestila je danas splitskodalmatinska Policijska uprava.

Nijedan motociklist nije imao zaštitnu kacigu.

Sedamnaestogodišnji Frane L., najvjerojatnije vozač motocikla, i njegov suvozač Domagoj B., obojica iz Splita, umrli su u vozilu Hitne pomoći na putu prema bolnici.

Nastradali su na raskrižju između Pojišanske ulice i Ulice kralja Zvonimira u Splitu kada je, zbog još neutvrđenih razloga, Frane L. izgubio nadzor nad motociklom yamahom, bez registracijskih oznaka, koji je zahvatio rub kolnika, nakon čega su pali i nastavili kliziti cestom.

Očevidom će se utvrditi uzrok nesreće, te je li Frane L. vozio motocikl.

Istražni je sudac zatražio i obdukciju tijela poginulih kako bi se utvrdilo jesu li bili pod utjecajem alkohola ili droge.

U Kaštelima su sinoć u 21,40 sati u prometnoj nesreći teško ozlijeđeni 27-godišnji M.B. iz Kaštel Novog i dvije godine mlađi J.R. iz Kaštel Starog.

Na Zagorskom putu punom opasnih zavoja, vozeći na uzbrdici motocikl KTM, M.B. je u jednom trenutku zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor. Motocikl se zanio, zahvatio rubnik, te udario u kontejner pokraj ceste. Obojica su teško ozlijeđena i smještena su na Jedinicu za intenzivno liječenje, gdje se liječnici bore za njihov život.

Policija ocjenjuje da je najvjerojatnije uzrok tih dviju nesreća neprilagođena brzina jer kolnik, "kada nakon sušnog razdoblja padne kiša, zbog emulzije prašine, ulja i vode, postaje opasan poput leda".

Načelnik Ureda načelnika splitske Policijske uprave Nino Ćurić istaknuo je da je u rujnu na cestama Splitsko-dalmatinske županije u prometnim nesrećama poginulo sedam osoba, od kojih pet motociklista, vozača ili suvozača, a prošle godine u rujnu samo dvije.

Ipak, statistika pokazuje da je do kraja rujna prošle godine i u rujnu ove broj smrtnih slučajeva u prometu izjednačen, te da je poginulo 48 osoba.

"Premda veći broj poginulih motociklista nije nosio kacigu, potrebno je naglasiti", rekao je načelnik Ćurić, "kako ginu i motociklisti zaštićeni kacigom jer pri padu s motora nisu zaštićeni drugi dijelovi tijela".

(Hina) ydstr yln

Pročitajte više