Split: Posjet zapovjednika 6. flote zapovjedništvu HRM-a

ZAPOVJEDNIK 6. flote mornarice SAD-a i Združenog zapovjedništva NATO-a u Lisabonu viceadmiral Harry G. Ulrich III. stigao je danas u bilateralni posjeti zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice u Splitu te o suradnji dviju mornarica razgovarao sa zapovjednikom HRM-a kontraadmiralom Zdravkom Kardumom.

Nakon svečanog dočeka i obilaska postrojba u ratnoj luci Lori, na konferenciji za novinare viceadmiral Ulrich, koji je dužnost zapovjednika 6. flote preuzeo u studenom prošle godine, a zapovjednika Združenog zapovjedništva NATO-a u ožujku ove godine, kazao je kako je ovaj posjet nastavak dosadašnje uspješne suradnje dviju mornarica, posebno 6. flote zbog njezine nazočnosti na Sredozemlju. Njegov je cilj promicanje i razvijanje strateškog partnerstva, prijateljstva, razumijevanja i suradnje radi osiguranja mira, napretka i sigurnosti te obrane od terorizma u bilo kojem dijelu svijeta. HRM je važan regionalni partner 6. flote s kojom je od 2000. godine provela 20 različitih vježbi i obuka.

Odgovarajući na novinarska pitanja, viceadmiral Ulrich rekao je da je Hrvatska ratna mornarica kao partner vrlo važna zbog bogatog iskustva koje ima u osiguravanju duge, razvedene obale s puno otoka što će biti njezina ključna uloga i u sastavu NATO-a. Stoga, naglasio je, i mi i sve ostale zemlje članice možemo puno naučiti na iskustvima vaše mornarice. Naše zajedničke vježbe, dodao je, bit će i dalje usmjerene učenju i razvijanju vještina potrebnih za takvu misiju.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Zdravko Kardum rekao je kako je naša mornarica mala, ali, naglasio je, i mali mogu pridonijeti u zaštiti od terorizma. Ne samo da je HRM spremna štititi naše more, nastavio je, nego je spremna sudjelovati i u kolektivnoj obrani mira gdje god na svijetu zatreba.

Kontraadmiral Kardum najavio je i održavanje zajedničke vojne vježbe s Amerikancima u kojoj će sudjelovati i Albanija i Makedonija kao dio skupine zemalja, uz Hrvatsku, kojima NATO želi pomoći da što prije postanu njegove punopravne članice. Vježba pod nazivom "Adriatic Freedex" bit će održana u rujnu ili listopadu, nakon završetka turističke sezone, kazao je Kardum.

Zapovjednik 6. flote odgovor na upit novinara - koliko je Hrvatska blizu ili pak daleko od primanja u članstvo NATO-a, prepustio je zapovjedniku HRM-a koji je rekao kako, barem što se tiče mornarice, misli da smo iz dana u dan sve bliži te da će i ovaj posjet pridonijeti tom cilju. Nakon konferencije u Istanbulu, zaključio je, znat ćemo više.

Tijekom boravka u Hrvatskoj viceadmiral Ulrich sa suradnicima, osim što će se upoznavati s HRM-om i njezinom flotom, posjetit će poligon Hrvatske vojske u Slunju i Institut pomorske medicine u Splitu, a domaćini će ga povesti i u obilazak povijesnih jezgri Splita i Trogira.

(Hina) xdstr ydd

Pročitajte više