Split: Suđenje Maglovu nije održano zbog nedolaska svjedoka

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Splitu danas, zbog neodazivanja svjedoka, nije održana glavna rasprava u ponovljenom postupku protiv umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske, bivšeg zapovjednika 73. bojne Vojne policije Željka Maglova i osmorice bivših vojnih policajaca, optuženih za krijumčarenje ukradenih automobila te ulja i šećera od 1995. do rujna 1997. godine, nakon što je nedavno Vrhovni sud ukinio presudu kojom su prije pet godina nepravomoćno proglašeni krivima.

Glavna je rasprava odgođena do daljnjega zbog neodazivanja svjedoka Stjepana Miličevića, ali i zbog nejasnoća oko dijela obrazloženja ukinuća presude kojim Vrhovni sud drži da je došlo do pogreške u postupku vezanom upravo uz Miličevića, koji je također prije pet godina bio optužen, ali je, nakon pokajanja, postao svjedok, te oko određivanja ovlasti zapovjednika postrojbe zbog čega su od Ministarstva obrane zatraženi određeni dokumenti, kazao je predsjedavajući sudskog vijeća Josip Čule.

Kako se Miličević nije odazvao, unatoč uredno primljenom pozivu, sudac Josip Čule odredio je njegovo privođenje na glavnu raspravu kada bude zakazana.

Kada će to biti, sudac Čule nije mogao precizirati i s obzirom na to da je od MORH-a zatraženo "dostavljanje bilo kakvih pravnih akata koji reguliraju ovlasti pukovnika Maglova u inkriminirano vrijeme, a koji se odnose na uporabu i nabavu materijalnih sredstava za potrebe oružanih snaga", budući da je Vrhovni sud ocijenio da se u postupku nije utvrdila pravna kvalifikacija djela, niti ovlasti zapovjednika pukovnika Maglova. S obzirom na to sudsko će vijeće zatražiti i pravne akte koji bi se odnosili na "ovlasti zapovjednika postrojbe glede raspoređivanja vojnika u vezi s transportom matrerijalnih dobara, bilo za potrebe postrojbe ili fizičkih i pravnih osoba".

Međutim, sudac Čule sumnja u postojanje takvih dokumenata koji bi precizirali ovlasti Željka Maglova.

Optuženi Maglov potvrdio je kako postoji tzv. sklopna knjiga kojom se precizira sistematizacija radnih mjesta u oružanim snagama, ali ne i ovlasti zapovjednika.

Suđenje tzv Maglovljevoj skupini, koju, osim njega, čine i bivši vojni policajci Ranko Rapajić, Zoran Doždor, Gojko Živković, Vinko Slamić, Zoran Vujičić, Nenad Matijaš, Vlado Balić i Branko Grubišić, završeno je prije pet godina, a svi su proglašeni krivima za organizirano krijumčarenje prehrambene robe iz Neuma te za krađu i šverc vozila visoke klase iz Hrvatske u BiH, za što su bili nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne od jedne do nekoliko godina.

Optužba je posebno isticala to što su carinski i policijski nadzor izbjegavali koristeći vojne iskaznice, značke i službena vozila, a granični prijelaz prelazili su s upaljenim rotacijskim svjetlima da ih nitko ne bi zaustavljao.

Umirovljeni pukovnik HV-a Željko Maglov, inače, prošle je godine nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Splitu zbog posjedovanja 100 grama heroina osuđen na deset mjeseci zatvora uz mjeru obveznog liječenja, budući da su njegovi odvjetnici sudu uspjeli dokazati kako je drogu, i to kao ovisnik, nabavljao za vlastite potrebe. Nedugo nakon toga, Maglov je ponovno zatečen s manjom količinom heroina.

(Hina) xdstr ydd

Pročitajte više