Split - sve je spremno za veliku proslavu svetoga Dujma

Sve je spremno za 7. svibnja i veliku proslavu 1700. godišnjice mučeničke smrti sv. Duje, zaštitnika Splita i Splitskomakarske nadbiskupije, rekli su danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Splita Miroslav Buličić i nadbiskup splitskomakarski msgr. Marin Barišić.

Procesiji i misnom slavlju na blagdan sv. Dujma i Dan grada, uz brojne Splićane i hodočasnike iz 186 hrvatskih župa, bit će nazočan, rečeno je, i velik broj uglednika iz zemlje i inozemstva, među kojima i predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader, svi veleposlanici akreditirani u Zagrebu, predstavnici gradova prijatelja Splita, kao i zavičajnih klubova iz cijeloga svijeta.

Misno slavlje na splitskoj rivi predvodit će osobni izaslanik Svetoga Oca, biskup Jean-Peter Schotte.

"Ovom godinom završava se desetljeće obilježavanja sv. Dujma i to na impresivan način", rekao je gradonačelnik, ocijenivši da su napori Grada i Nadbiskupije postigli dobre rezultate..

Dan uoči blagdana, 6. svibnja, održat će se svečana sjednica Gradskog vijeća nakon mise u katedrali.

U Kazalištu će svečano biti dodijeljene nagrade Grada.

Nadbiskup Barišić od kulturnih događaja posebno je istaknuo reprint Splitskoga evanđelistara, tiskanoga u 1200 primjeraka, koji se smatra najstarijom knjigom u Hrvata.

"Splitski evanđelistar pravo je bogatstvo i njegov reprint velik je događaj. To je naš najveći veleposlanik kulture", istaknuo je msgr. Barišić.

Splitski evanđelistar stoljećima čuva u riznici splitske katedrale, a iduće bi godine, rekao je akademik Nenad Cambi, o njemu trebala biti objavljena studija.

(Hina) xmerc yjn

Pročitajte više