Split: Županija protiv bespravne gradnje na pomorskom dobru

Županija splitskodalmatinska odlučna je u zaustavljanju bespravne gradnje na pomorskom dobru i od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva traži hitno rušenje svega što je izgrađeno mimo zakona, istaknuto je na današnjoj sjednici županijskog Poglavarstva.

Župan Kruno Peronja rekao je da, ako državna uprava nema za to dovoljno snage, neka ovlasti Splitsko-dalmatinsku županiju koja će stati na kraj devastaciji pomorskog dobra koja je uzela izuzetno velikog maha.

Članovi gradskog Poglavarstva donijeli su odluku da Ministarstvu zaštite okoliša hitno upute zahtjev da dade prioritet zaštiti pomorskog dobra jer, kako su ocijenili, to što se događa u srednjoj Dalmaciji hitno treba zaustaviti i počinitelje strogo kazniti.

Na sjednici je odlučeno i da se gradovima Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Omišu i općini Lečevici ponudi zajedničko osnivanje pravne osobe, odnosno "centra za gospodarenje otpadom". Od tih se gradova traži da se u roku od sedam dana očituju o tome i imenuju jednog svog člana u koordinaciju tog centra.

Na sjednici je također rečeno da je projekt sanacije odlagališta Donja gora kod Podgore predstavljen Ministarstvu zaštite okoliša i da je sada u tijeku prihvaćanje tog projekta.

Članovi županijskog Poglavarstva također su se suglasili kako se hitno moraju završiti istražni radovi za izgradnju centra za gospodarenje otpadom u Lečevici i izraditi studija utjecaja na okoliš kako bi centar, u roku od 13 mjeseci od početka radova, bio završen i pušten u rad.

(Hina) xmerc ydd

Pročitajte više