Splitski Trgovački sud oglasio prodaju komiškog Neptuna

TRGOVAČKI sud u Splitu oglasio je prodaju komiške tvornice za preradbu ribe "Neptun" javnom dražbom za 3. lipnja, po početnoj cijeni od 23 milijuna kuna, povrđeno je danas na Trgovačkom sudu.

Stečajni sudac Ante Čapkun iskličnu je cijenu odredio na prijedlog stečajnog upravitelja Josipa Hrge, uz uvjet da novi vlasnik zaposli najmanje 50 od 70 bivših radnika na rok od tri godine.

Stečaj te najstarije tvornice za preradbu ribe na Jadranu proglašen je u početku ove godine na zahtjev radnika zbog neisplaćenih plaća i naknada za više od pola godine. Oni su, osim države i banaka, postali najveći vjerovnici "Neptuna". Ukupne tražbine još nisu utvrđene, jer su vjerovnici zbog nekih nejasnoća upućeni na zasebne postupke za njihovo određivanje, no procjenjuju se na najmanje 20 milijuna kuna.

Do prije dvije godine "Neptun" je bio u većinskom vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju koji je većinski paket od 61 posto dionica prodao brokerskoj kući po nominalnoj cijeni, koja ih je po istoj cijeni prodala velolučkoj Tvornici limene ambalaže, kad je utvrdila da je račun "Neptuna" blokiran jer nije plaćao dobavljače sirovina i ambalaže. Pokretanje proizvodnje nije uspjelo, pa su radnici u početku godine zatražili otvaranje stečaja kako bi tako namirili svoje plaće.

Imovina "Neptuna" založena je za zajmove, a do danas nije poznato ni komu je ni kada prodana vrijedna ribarska flota, bez koje je upitno hoće li novi vlasnik nastaviti preradbu ribe.

Na Trgovačkom sudu, također, doznaje se kako je za kupnju "Neptuna" do sada zanimanje pokazala jedino tvrtka "Božjakovina", a da su poduzeća "Midor" iz Zagreba i "Gavros" iz Gračaca predložile sklapanje ugovora o najmu.

Pročitajte više