Srbija očekuje izručenje Sretka Kalinića već početkom srpnja

DRŽAVNI tajnik u Ministarstvu pravosuđa Srbije Slobodan Homen potvrdio je danas kako bi Hrvatska već početkom srpnja mogla Beogradu izručiti člana zloglasnog "zemunskog klana" Sretka Kalinića, kojega je početkom lipnja u mafijaškom obračunu kod Zagreba pokušao ubiti "kolega" iz klana Miloš Simović.

"Izručenje pripadnika 'zemunskog klana' Sretka Kalinića može se očekivati u prvim tjednima srpnja, jer će Sporazum o međusobnom izručenju državljana između Srbije i Hrvatske stupiti na snagu samim potpisivanjem, planiranim za kraj ovog mjeseca", izjavio je Homen agenciji Tanjug.

Homen tvrdi da će Sporazum o međusobnom izručenju osumnjičenih i optuženih za kaznena djela korupcije i organiziranog kriminala, koji će Beograd i Zagreb potpisati 28. ili 29. lipnja, stupiti na snagu već samim činom potpisivanja, a parlamenti će ga naknadno ratificirati.

Kad stigne u Beograd, Kalinić će morati štošta ispričati tamošnjim istražiteljima

Srbija je već uputila službeni zahtjev Hrvatskoj za izručenje Kalinića, kaže Homen i dodaje kako se nada da će hrvatske pravosudne vlasti brzo i pozitivno odgovoriti na tu molbu čim se potpisivanjem Sporazuma steknu formalni uvjeti za izručenje.
                      
"Važno je da postoji jasna politička volja u obje države da se Kalinić nađe u Srbiji", kaže Homen i podsjeća da je riječ o čovjeku koji je već u odsutnosti osuđen na 40 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu premijera Zorana Đinđića, ali i zbog sumnje da je upleten u još 19 ostalih ubojstava. Homen je naglasio da će Kalinić nakon dolaska u Srbiju morati odgovoriti na veliki broj pitanja, a posebno će morati objasniti gdje je bio posljednjih sedam godina od ubojstva premijera Đinđića 2003. godine te što zna o brojnim ubojstvima i kriminalnim aktivnostima u srpskom kriminalnom miljeu.
                      
Najavljeni Sporazum o izručenju između Hrvatske i Srbije precizirat će uvjete izručenja okrivljenih i osumnjičenih za kaznena djela korupcije i organiziranog kriminala, a u sljedećoj fazi trebao bi obuhvatiti i izručenje osumnjičenih i optuženih za ratne zločine. 

Pročitajte više