Srbija izručila BiH Sašu Ćurguza, osumnjičenog za ratne zločine u Bihaću

Ilustracija: Shutterstock

SRBIJANSKE vlasti izručile su bosanskohercegovačkom pravosuđu bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Sašu Ćurguza, koji je osumnjičen za ratne zločine počinjene na području Bihaća, potvrdilo je u utorak Tužiteljstvo BiH.

Ćurguz (43) je pod sumnjom da je sudjelovao u ubojstvu najmanje deset zarobljenih Bošnjaka, a iz Tužiteljstva BiH ističu kako je njegovo uhićenje i izručenje rezultat dobre suradnje s pravosudnim i policijskim vlastima Srbije koje su ga na temelju informacija pristiglih iz Sarajeva locirale i uhitile 2014. godine u Beogradu, gdje se skrivao nakon rata.

Ćurguz je tijekom rata u BiH bio pripadnikom 15. bihaćke brigade vojske bosanskih Srba.

U ljeto 1992. godine on je s drugim pripadnicima te postrojbe ubio skupinu od deset zarobljenih Bošnjaka, a njihova tijela bačena su u prirodnu jamu kod mjesta Hrgar.

Jama pod nazivom Bezdan ekshumirana je nakon rata i tamo su pronađena tijela 83 osobe ubijene tijekom rata. Do danas su identificirani posmrtni ostaci 41 žrtve.

Ćurguz i drugi pripadnici njegove postrojbe terete se i za teška zlostavljanja Bošnjaka zatočenih u zatvoru u okolici Bihaća.

Pročitajte više