Srbija najavila vojnu suradnju s Rusijom: Od vjernosti SAD-u i NATO-u ionako nismo imali koristi

"VRIJEME je da se obnovi vojna suradnja s Rusijom", najavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš u listu "Odbrana", dodajući kako se već susreo s načelnikom Generalštaba ruske vojske Jurijem Balujevskim na marginama zasjedanja vojnih čelnika NATO zemalja i zemalja Partnerstva za mir u Bruxellesu.

"Srbija do sada nije imala nikakve koristi od vjernosti SAD-u i NATO-u"

Dok svijet trese kriza u Gruziji i ponovno mu prijeti podjela na istok i zapad, odnosno Hladni rat, Srbija poručuje kako je uz svog tradicionalnog saveznika - Moskvu.

Srpski vojni zapovjednici odaslali su i umirujuću poruku javnosti da vojna suradnja sa službenim Kremljem u vojnom pogledu neće ugroziti odnose Srbije s Europskom unijom, NATO-om i SAD-om, ali u to je, s obzirom na krizu u Gruziji i njene posljedice, teško povjerovati.

"U političkom smislu vojna suradnja Moskve i Beograda ne može ugroziti suradnju s NATO-om. Pa, SAD i Rusija surađuju u Partnerstvu za mir, čiji smo i mi članovi", rezimirao je predsjednik Foruma za sigurnost i demokraciju general Ninoslav Krstić, dodajući kako "Srbija dosad nije imala nikakve koristi od vjernosti SAD-u i NATO-u".

"Bez obzira na posljedice"

Banjalučki Press kontaktiralo je niz srpskih vojnih analitičara poput Aleksandra Radića, Milorada Timotića i Vladana Živulovića koji ne vide ništa sporno u vojnoj suradnji Srbije i Rusije. Naime, svi ističu kako je većina vojne tehnologije u Srbiji ruskog podrijetla te prema tome, sasvim je logično da se Beograd okrene prema Moskvi, a ne prema Washingtonu kada je u pitanju vojna oprema.

Zanimljivo je kako se nitko u analizi nije sjetio da su ruske vojne snage najavile opremanje Baltičke flote s nuklearnim bojnim glavama i to po prvi puta nakon što je okončan Hladni rat. Štoviše, nitko nije ni spomenuo sve glasnije najave iz NATO-a kako su spremni prekinuti svaku suradnju s Rusijom, kao i opomene američkog predsjednika Busha prema službenom Kremlju. 

Srpski vojni zapovjednici rezimiraju kako im je neophodna modernizacija i remont vojne infrastrukture i borbene tehnike, koje su bazirane na ruskoj tehnologiji, bez obzira na posljedice. 

M.M.  
Foto: AFP

Pročitajte više