Srbija: Nastavljaju se pregovori o predsjedniku Skupštine i novoj Vladi

PREDSJEDNIK Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je u utorak, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, da se nada da će stranke koje u utorak nisu glasale za izbor predsjednika parlamenta promijeniti stav, te da će predsjednik biti izabran na nastavku sjednice u petak, 30. siječnja.

Najavljujući nastavak pregovora sa strankama tzv. demokratskog bloka o izboru predsjednika parlamenta, Koštunica je kazao da će razgovarati i s radikalima i sa socijalistima, a govoreći o nastavku pregovora o novoj vladi, najavio je da bi manjinska vlada, koju predlaže njegova stranka, "kroz rekonstrukcije" kasnije mogla postati većinska.

"Demokratska stranka Srbije ne zahtijeva mjesto predsjednika Skupštine i premijera, već će, ako bude postignut dogovor o formiranju vlade, mjesto predsjednika Skupštine ustupiti listi Demokratske stranke, koja je u demokratskom bloku druga po broju osvojenih mandata", kazao je Koštunica.

Na prvoj, konstitutivnoj sjednici Skupštine u utorak nijedan od dvoje kandidata nije dobio dovoljan broj glasova za izbor predsjednika parlamenta, jer su se od glasanja suzdržali zastupnici Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, a potpredsjednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je u utorak novinarima da će ta stranka podržati kandidata DSS-a za predsjednika parlamenta samo ako se prije toga postigne dogovor o raspodjeli funkcija u oba parlamenta, republičkom i državne zajednice, vladi Srbije i Savjetu ministara, vladi državne zajednice.

"Demokratska stranka ne može pristati na parcijalna rješenja, bilo o kojoj funkciji da se radi, u parlamentu ili vladi", kazao je Tadić, čija stranka je u nedjelju donijela odluku da podržava isključivo većinsku vladu s DSS-om, G17 Plus i koalicijom Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije, a ne - kako predlaže DSS - manjinsku vladu četiri stranke, kojoj bi Demokratska stranka trebala dati podršku u parlamentu.

Pročitajte više