Srbin ranjen pri pokušaju uhićenja optužen za ratni zločin

ŽUPANIJSKO tužiteljstvo u Sarajevu potvrdilo je u utorak da je bosanski Srbin Neđo Samardžić koji je ranije tijekom dana ranjen pri pokušaju uhićenja u Bileći, osoba protiv koje je podignuta optužnica za ratne zločine.

U priopćenju Tužiteljstva objavljenom u Sarajevu navodi se da su Neđo i Zoran Samardžić optuženi da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Foče.

Suglasnost za njihovo uhićenje dao je i Ured tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Tužiteljstvo je priopćilo da nije bilo informirano o pripremama za operaciju SFOR-a koja je tijekom jutra izvedena u Bileći kada je Neđo Samardžić ranjen jer je pucao na pripadnike SFOR-a pri pokušaju uhićenja.

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Darko Matijašević izjavio je u Banjoj Luci da njegovi policajci nisu izravno sudjelovali u ovoj akciji.

On je također kazao da je Samardžić nakon ranjavanja prevezen u bolnicu SFOR-a u Mostaru te da mu život nije u opasnosti.

Glasnogovornik SFOR-a Mark Hope izjavio je u Sarajevu da će Samardžić biti predan vlastima Federacije BiH čim to njegovo zdravstveno stanje dopusti.

Pročitajte više