središnja proslava međunarodnog dana invalida u varaždinu

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) ove će godine obilježiti 3. prosinca, Međunarodni dan invalida, središnjom proslavom na varaždinskom glavnom trgu gdje će u tradicionalnoj akciji "Podsjećamoupozoravamo" skrenuti pozornost na probleme osoba s invaliditetom.

Želja nam je senzibilizirati i sredine izvan metropole za ta pitanja, ističu iz SOIH-a. Varaždin, Koprivnica i Đurđevac među hrvatskim su gradovima koji su ove godine, proglašene Europskom godinom osoba s invaliditetom, najviše učinili na uklanjanju arhitektonskih prepreka kako bi olakšali kretanje svojim sugrađanima.

U Varaždinu se očekuju predstavnici 226 udruga iz cijele Hrvatske, a SOIH će potaknuti lokalne vlasti na izradu Varaždinske strategije osoba s invaliditetom (kakvu već ima Zagreb) i ukazati na potrebu nabavke skalamobila tj. prijenosnika za stepenice koji bi invalidima omogućio ulazak u brojne barokne građevine.

Predstavnike svih udruga osoba s invaliditetom istoga će dana primiti predsjednik Republike Stjepan Mesić, a oni će mu ukazati na sve što je učinjeno u Europskoj godini, ali i na ono što nije, a neophodno je kako bi status invalidnih osoba bio primjeren nastojanjima da uđemo u Europsku uniju.

SOIH smatra da treba uvesti osobnog asistenta kao pomoć osobama s najtežim invaliditetom, izjednačiti prava po osnovi invaliditeta i kroz sustav riješiti pitanje nabave pomagala i prilagodbe mjesta stanovanja.

Predstavnici Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida (HSUTI) također će biti nazočni razgovoru u Uredu Predsjednika gdje će ga pobliže poznati s dobrotvornom akcijom "Hvala ti moj dobri anđele" kojom se prikuplja novac za 102 osobe s invaliditetom.

Na 10 televizijskih i 90 radio postaja svakodnevno se emitiraju spotovi, jinglovi i pjesme koji apeliraju na građane da se jave na govorni automat 060-606-606 i tako novčanu pomognu invalide i upoznaju se s njihovim problemima.

"Akcija traje od 1. rujna ove godine, a završit će 10. veljače 2004. dobrotvornim balom u hotelu Opera u znak zahvale svim sponzorima i donatorima", najavila je Mirjana Gojčeta, stručni suradnik u HSUTI-u.

Akcije je pokrenuta zbog velikog broja zahtjeva, a od tih sredstava dosad su nabavljeni dječja hodalica, elektromotorna invalidska kolica i dvoje specijalnih invalidskih kolica.

Na Međunarodni dan invalida u Zagrebu će biti upriličeno tradicionalno primanje u Starogradskoj vijećnici, gdje će biti otvorena izložba Ante Teskere, mladog umjetnika s tjelesnim invaliditetom.

Državni zavod za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži potaknuo je akciju u kojoj će u svim osnovnim i srednjim školama učenici provesti jedan školski sat razgovarajući s invalidnim osobama.

Međunarodni dan invalida u Hrvatskoj se obilježava petu godinu zaredom, kako bi se upozorilo na probleme 430.000 građana Hrvatske s invaliditetom koji čine gotovo 10 posto stanovništva.

(Hina) bdj md

Pročitajte više