Srpska policija ispituje protivnike cijepljenja, optuženi su da šire strah i paniku

Foto: Hina, 123rf

SRPSKA policija jučer je obavila prva saslušanja protivnika cijepljenja i to po kaznenoj prijavi koju je podiglo Više javno tužilaštvo, javlja Blic.

Među prvima je ispitana profesorica Mira Sovilj, a nakon nje i liječnik Todor Jovanović. Protivnici cijepljenja saslušani su nakon što je početkom veljače grupa od 270 roditelja podnijela kaznenu prijavu zbog širenja straha i panike od cijepljenja.

Među najpoznatijim imenima koja se optužuje za širenje panike tako su se našli Jelena Karleuša, Slađana Velkov, Miroljub Petrović, Maja Volk i Mirjana Bobić Mojsilović.

Na čelu grupe roditelja koji su podnijeli prijavu nalaze se Tomislav Stevanović iz Zrenjanina i Vladimir Cimerman iz Beograda. To su, kako kažu, morali učiniti da zaštite zdravlje nacije i kolektivni imunitet.

"Kaznenom prijavom želimo konačno stati na put tom lobiju i šarlatanima koji posljednjih godina šire paniku i strah u vezi s cijepljenjem djece i uvaljuju svoje šarlatanske metode liječenja. Praktički svaki pokušaj priznatih epidemiologa i imunologa da educiraju stanovništvo u vezi s cijepljenjem oni su osujetili svojom kontrapropagandom, prije svega na internetu. Na taj način izazvali su strah i paniku kod građana, što je direktno za posljedicu imalo opadanje broja cijepljene djece i pojavu epidemije morbila", rekao je ranije za Blic Stevanović.

 

Pročitajte više