Srpski mediji pišu da ove godine ipak neće biti izvanrednih izbora

Foto: FAH

IZVANREDNIH parlamentarnih izbora u Srbiji ove godine neće biti, objavilo je u nedjelju popodne više beogradskih elektroničkih medija.

Srbijanski premijer i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić ocijenio je da će situacija u Srbiji "biti stabilnija ukoliko se održe samo izbori za šefa države", objavio je popodne ruski portal Sputnjik na srpskom jeziku, pozivajući se na izvore u vrhu vladajuće koalicije, predvođene naprednjacima.

Sputnjik "ekskluzivno tvrdi" da "izvanredni parlamentarni izbori neće biti održani u travnju, zajedno s predsjedničkim", objavljeno je danas na Sputnjikovom web portalu.

Kako je najavljeno, Vučić će u ponedjeljak javnosti "ali i političkim partnerima i rivalima", priopćiti svoju odluku da će biti raspisana samo utrka za predsjednika države.

Vladajuća koalicija na čelu s Vučićevim SNS-om proteklih je dana bila podijeljena treba li ove godine, istodobno s predsjedničkim, održati i izbore za srbijanski parlament.

Tu su opciju, kako se doznaje, bili spremni poduprijeti pojedini Vučićevi koalicijski parneri čak i javno apelirajući da Vučić utječe na istodobno raspisivanje i parlamentarnih izbora.
"Ipak, vođa naprednjaka i budući kandidat za predsjednika Srbije (Aleksandar) Vučić prelomio je da će biti stabilnija situacija u državi ukoliko se održe samo izbori za šefa države", navodi Sputnjik, čija saznanja prenose i elektronički mediji u Srbiji.

Takvoj odluci prethodila je ocjena da "u vrijeme regionalnih potresa, političke krize u Bosni i Hercegovini, zaoštrenog stanja na Kosovu i Metohiji, ne bi bilo svrsishodno čak ni privremeno stvarati vakuum u svim vodećim državnim institucijama", prenosi Sputnjik.

"Dakle, ukoliko Vučić pobijedi na predsjedničkim izborima... on bi obnašao dužnost premijera, a ministri bi radili u punom kapacitetu, dok prvi čovjek naprednjaka službeno ne preuzme predsjedničku fotelju. Tada bi aktualna vlada praktično pala, a Vučić bi, u slučaju pobjede, povjerio mandat" nekome za sastavljanje novog sastava vlade koju bi birala aktualna Skupština Srbije, u kojoj dominantnu većinu ima koalicija na čelu sa naprednjacima.

Pročitajte više