Srpski predsjednik Tadić ostao bez potpore Koštuničine stranke

DEMOKRATSKA stranka Srbije Vojislava Koštunice odlučila je na predsjedničkim izborima 20. siječnja podržati predsjednika Nove Srbije Velimira Ilića umjesto aktualnog predsjednika Borisa Tadića.

Očekivalo se da će Tadić dobiti potporu Koštuničine stranke koja u koaliciji s njegovom Demokratskom strankom čini aktualnu vladu, ali u priopćenju DSS-a navodi se kako im je najbliži koalicijski partner Nova Srbija, te je stoga logično da DSS podrži Ilića na predstojećim predsjedničkim izborima.

Tadićev ured priopćio je kako njih ne zanimaju opredjeljenja političara jer se oni obraćaju javnosti i vjeruju kako će građani podržati Tadićevu proeuropsku politiku.

"Ovo su odlučujući izbori na kojima Srbija bira između puta i stranputice. Moja je politika politika mira, prosperiteta, boljeg života, razvoja, stabilnosti i sigurnosti", poručio je Tadić.

Uz Ilića i Tadića na izborima će sudjelovati još sedam kandidata: zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, potpredsjednik Skupštine Srbije iz Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić (inače nekad bliski suradnik Slobodana Miloševića), supruga odbjeglog srbijanskog tajkuna Bogoljuba Karića, Milanka Karić, zastupnik mađarske nacionalne manjine u parlamentu Ištvan Pastor, Marijan Rističević iz Narodne seljačke stranke i Jugoslav Dobričanin iz Reformističke stranke iz Niša.

Prva ispitivanja pokazuju da je drugi krug izbora izvjestan, a u njemu bi se prema anketama trebali naći Boris Tadić i predstavnik Radikala Tomislav Nikolić.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više