I dalje u smeću: Standard & Poor´s potvrdio kreditni rejting Hrvatske

Foto: Shutterstock

REJTING agencija Standard & Poor's zadržala je dugoročni kreditni rejting Hrvatske na "BB" i kratkoročni na "B" uz negativne izglede, što je bez promjene u odnosu na ocjenu iz siječnja ove godine. Ocjena BB spada u neinvesticijske ("smeće") rejtinge. 

Analitičari S&P-a očekuju nastavak (slabog) rasta ekonomije, usprkos političkim nestabilnostima zbog raspada vladajuće koalicije.

Vanjski faktori, poput Brexita, mogli bi negativno utjecati na izvoz, ako dođe do usporavanja ekonomije zemalja Eurozone, koji su glavni trgovinski partneri Hrvatske, no taj rizik je manju u odnosu na druge europske zemlje u razvoju, smatraju analitičari S&P-a.

Deficit pada ispod 3 posto

S&P očekuje da će rast BDP-a ostati slab te bi u razdoblju od 2016. do 2019. u prosjeku mogao iznositi 1,9 posto. Navode i da je prošle godine došlo do značajnog pada deficita pšroračuna, na 3,2 posto, dok se očekivalo da će on iznositi 5,6 posto BDP-a.

Analitičari očekuju da će ove godine deficit pasti na 2,9 posto BDP-a. No, ipak ne očekuju da će Hrvatska ove godine izaći iz procedure za smanjenje prekomjernog deficita, jer bi politička nestabilnost mogla otežati konsolidaciju javnih financija i provođenje reformi.

Upozorava se da su prijetnja javnim financijama i mogući sporovi s bankama zbog konverzije kredita u švicarskim francima, kao i arbitraža s MOL-om u slučaju da Hrvatska izgubi spor.

Do snižavanja kreditnog rejtinga moglo bi doći ako dođe do usporavanja gospodarskog rasta. Konkretno, ako desetogodišnji prosjek realnog rasta BDP-a padne ispod razina usporedivih zemalja.

Sa druge strane, izgledi bi se mogli poboljšati, ako ekonomija ubrza, zbog provođenja reformi i ako deficit ostane pod kontrolom.

 

Pročitajte više