State Department zabrinut zbog prostitucije u Dalmaciji za vrijeme turističke sezone

"JOŠ uvijek se na području Dalmacije bilježe velike migracije djevojaka i žena koje se prostituiraju i seksualno iskorištavaju tijekom turističke sezone, što povećava našu zabrinutost kako je trgovina ljudima još daleko od eliminiranja u toj zemlji", stoji u osmom godišnjem izvješću američkog State Departmenta koji svake godine Kongresu podnosi izvješće o nastojanju stranih vlada da se iskorijene teški oblici trgovine ljudima.

Postigli napredak

U izvještaju se navodi kako su zemlje na području jugoistočne Europe postigle napredak u sprječavanju trgovine ljudima, a Hrvatska i Makedonija svrstane su u grupu jedan, što znači da u potpunosti ispunjavaju minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima. Ostatak zemalja u regiji, uključujući susjednu BiH kao i Srbiju te Crnu Goru svrstan je u "grupu dva" gdje tih osnova nema, međutim svejedno je zabilježen napredak. 

State Department pohvalio je Hrvatsku koja i dalje radi na suzbijanju trgovine ljudima, pa je tako posebno naveo činjenicu kako je u našoj zemlji udvostručen broj procesuiranih slučajeva u kojima se sumnja na "trafficking".

Hrvatska nije samo tranzitna zemlja za trgovinu ljudima 

"Žene u Hrvatskoj seksualno su iskorištavane, kao i djevojke i žene iz Rumunjske, Bugarske, Srbije i Bosne i Hercegovine, kojima Hrvatska nije samo tranzitna zemlja već završavaju u njoj kao žrtve seksualnog izrabljivanja", stoji u izvještaju State Departmenta.  

Prema godišnjem izvještaju o stanju trgovine ljudima u svijetu Burma, Kuba, Iran, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija  i Sudan proglašene su najgorim zemljama kada je u pitanju borba protiv trgovine ljudima. Izvještaj bi trebao podići globalnu svijest i potaknuti strane vlade da poduzmu učinkovite korake u borbi protiv svih oblika trgovine ljudima.

I.Ć.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više