Status kandidata za EU proslavit će se u subotu navečer na središnjem zagrebačkom trgu

DOBIVANJE statusa kandidata za punopravno članstvo u EU i određivanje nadnevka pregovora Vlada će prigodno proslaviti na središnjem zagrebačkom trgu u subotu, 19. lipnja, doznaje se neslužbeno u Banskim dvorima.

Poziv za proslavu, koja će početi u večernjim satima, uputit će se najvišim državnim dužnosnicima, čelnicima parlamentarnih stranaka, saborskim zastupnicima, uglednicima iz vjerskoga, javnoga i kulturnog života, a bit će pozvani i visoki dužnosnici EU-a.

Pod redateljskom palicom Petra Selema na Trgu bana Jelačića nastupit će Zagrebačka filharmonija s jednim od zagrebačkih pjevačkih zborova.

Osim hrvatske himne i himne EU-a Lijepe Naše i Ode radosti u glazbenom dijelu izvest će se finale Gotovčeve opere Ero s onoga svijeta.

U zabavnom dijelu nastupit će Prljavo kazalište, a sve će biti popraćeno posebnim laserskim šouom, zamjenom za vatromet.

Iako je Vlada organizator te proslave, u Banskim dvorima ističu da neće ići na teret poreznih obveznika, nego će sve troškove snositi sponzori. Koji su to sponzori u Dvorima još ne žele otkriti, ali kažu da su to ugledne tvrtke koje već posluju na tržištu EU-a.

Po još uvijek neslužbenu protokolu na subotnjoj svečanosti nisu predviđeni govori političara.

Ministri vanjskih poslova EU-a proslijedili su jučer bez rasprave neizmjenjeni, prošli tjedan usuglašeni, prijedlog zakljačaka Europskom vijeću, kojom se Hrvatskoj odobrava status kandidata, a kao vremenska odrednica za otpočinjanje pregovora navodi se početak sljedeće godine. O tom prijedlogu odlučit će šefovi država ili vlada 25 zemalja članica EU-a na summitu koji se održava u četvrtak i petak u Bruxellesu. Očekuje se da će Hrvatska biti na dnevnom redu u petak, drugi dan summita.

Pročitajte više