Stečajni upravitelj Marić: Željezarin strateški partner poznat do 15. siječnja

STEČAJNI upravitelj u sisačkoj Željezari d.d. u stečaju Ilija Marić večeras je izjavio da će se ´strateški partner i novi vlasnik Željezare u dogovoru s ministrom gospodarstva Ljubom Jurčićem izabrati i znati do 15. siječnja 2003.

´Pisma namjere do sada su tri inozemna partnera dostavila Ministarstvu gospodarstva koje će o njima dati mišljenje´, rekao je Marić u ´Građanskom satu´ nevladine udruge GONG održanu u sisačkom Radiju Quirinusu.

Rekao je da je ´pismo namjere dao švicarski ´Duferco´ koji je zainteresiran za dva pogona i da se te dvije ponude razmatraju u komadu´. Pismo namjere podnijela i slovačka ´Podbrezova´, koja se natjecala i prilikom prve privatizacije, kad je prije sklapanja kupoprodajnog ugovora iznenada odustala od već dogovorenih stavki, smanjivši broj zaposlenih sa 1700 na 1200. Za kupnju Željezare pismo namjere poslala je i talijanska tvrtka ´Zinchitalia´, priopćio je Marić.

´Sva pisma namjere se razmatraju, sindikati su obaviješteni o njima i pri izboru strateškog partnera i novog vlasnika Željezare, sindikati će biti konzultirani, posebno o statusu radnika i radnih prava, kao i broju zaposlenih´, rekao je Marić.

Napomenuo je da su ´to službene informacije, a da su sve drugo, o čemu se piše u medijima i govori u javnosti, neutemeljena nagađanja´. Posebno je ´odbacio tvrdnju da je strateški partner već izabran´, izjavivši da se ´sve prispjele ponude razmatraju ravnopravno i svaka za sebe po utvrđenim zakonskim i ekonomskim kriterijima´. Obećao je da će biti izabrana najpovoljnija ponuda s najčvšćim jamstvima.

Radnici Željezare i Remonta Capraga dobit će u skladu sa sinoćnjim dogovorom na sastanku u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo minimalne plaće za studeni 1800 kuna neto po radniku oko 20. prosinca, prije božićnih blagdana. ´Vjerojatno će biti teškoća s osiguranjem novca za isplatu plaća za studeni, ali vjerujem da ćemo ih uspješno prevladati´, rekao je Marić. Dodao je da se ´o isplati daljnjih plaća nastavljaju pregovori te će se o tome i o drugim pitanjima razgovarati iduće srijede, 11. prosinca, u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo.

Na pitanje slušatelja o njegovoj odgovornosti zbog izbora ´Trubo Impexa´ i zahtjevima za razrješenje s dužnosti stečajnog upravitelja, Marić je izjavio da ´stoji iza svakog svog poteza u Željezari´ te da se u ´skladu sa Zaknom o stečaju može preispitati svaki njegov potez´.

U ´Građanskom satu´, koji je izravno prenosio Radio Quirinus, sudjelovali su i saborska zastupnica HSS-a Marijana Petir i sindikalni povjerenici Željezare Ivica Kenda i Mato Somić.

Pročitajte više