Štedite akumulatore: Od nedjelje po danu ne morate paliti svjetla na automobilima

OD NEDJELJE prestaje zimsko računanje vremena pa prestaje i obveza vozača automobila da se po danu voze s upaljenim ili kratkim svjetlima.

Na vozače motocikala i mopeda se ova odredba Zakona o sigurnosti prometa na cestama ne odnosi te će oni morati i dalje paliti svjetla po danu. Vozači automobila još uvijek po danu moraju paliti svjetla "u uvjetima smanjene vidljivosti", a neće biti kažnjeni niti oni koji će se nastaviti voziti sa svjetlima i tijekom ljetnog računanja vremena.

Oprezno u inozemstvu

Iz HAK-a upozoravaju vozače da se u nekim europskim zemljama tijekom cijele godine moraju paliti svjetla, ako se žele izbjeći kazne. "Tako je tijekom godine obvezno upaliti dnevna svjetla u BiH, Češkoj, Crnoj Gori, danskoj, Estoniji, Islandu, Kosovu, Letoniji, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Švedskoj. Na autocestama i cestama izvan naselja dnevna svjetla obvezna su u Finskoj, Italiji, Mađarskoj, Portugalu i Rusiji, a preporučljiva na cestama u Njemačkoj i Švicarskoj. U Grčkoj su tijekom dana zabranjena a u Francuskoj obvezna za motocikle", pišu iz HAK-a.

Iz Hrvatskog autokluba objašnjavaju da se paljenje svjetala po danu u razdoblju zimskog računanja vremena pravda smanjenjem ukupne potrošnje i emisija CO2, a prometni stručnjaci smatraju da je bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje, jer i za sunčanih dana doprinose većoj sigurnosti prometa, a time i smanjenju mogućih nesreća. "Nekoliko litara više potrošenog goriva tijekom cijele godine ne može se uspoređivati sa sačuvanim ljudskim životima", poručuju iz HAK-a.

Što su dnevna svjetla

"Dnevna svjetla su posebna svjetla predviđena za vožnju po danu, a za sada postoje uglavnom kod automobila više klase (pale se automatski čim se upali vozilo) i različita su od kratkih svjetala. Većina automobila u Republici Hrvatskoj ne posjeduje dnevna svjetla i stoga vozači često pogrešno smatraju da su to kratka ili svjetla za označavanje vozila", zaključuju iz Hrvatskog autokluba.  

Pročitajte više