"Štedljivi" proračun: Udobnost ustavnih sudaca košta nas 60 milijuna kuna

ADAPTACIJA palače na Trgu sv. Marka jedna je od manjih stavki u prijedlogu državnog proračuna za 2011. godinu, ali u oči upada zahvaljujući svojoj apsurdnosti. Na rekonstrukciju zgrade u kojoj se nalazi Ustavni sud u protekle dvije i pol godine već je potrošeno više od 34 milijuna kuna, a u 2011. za to će biti izdvojeno 25,694.217 kuna!

Sve za estetiku i komfor

Obnovu palače koja se proteže na 2300 kvadratnih metara Vlada je započela nedugo nakon što je tadašnji premijer Ivo Sanader napokon priznao da gospodarska kriza neće zaobići ni Hrvatsku, što je tada već bilo jasno svima u državi. Putovanje prema dnu koje je hrvatsko gospodarstvo započelo upravo 2008. godine, kada se u proračunu prvi put pojavila stavka "uljepšavanja" zgrade Ustavnog suda, u međuvremenu se samo zahuktava, ali Vlada ipak ne odustaje od troškova koji zasigurno mogu čekati sretnija vremena.

Pogled na bivše proračune tako odaje da je 2008. godine za adaptaciju palače na Trgu sv. Marka izdvojeno 594 tisuće kuna, 2009. nas je to koštalo 8,3 milijuna kuna, 2010. ćemo na zgradu Ustavnog suda potrošiti 25,5 milijuna kuna, a iduće godine 25,7 milijuna kuna. Jednostavna matematika otkriva da Vlada troši 60 milijuna kuna kako bi ustavnim sucima u njihovim uredima bilo udobnije, dok dobar dio građana zbog krize i nesposobnosti vladajućih jedva krpa kraj s krajem.

Rastrošni ustavni suci

Svakako treba istaknuti da su djelatnici Ustavnog suda za vrijeme adaptacije zgrade u kojoj su ranije boravili smješteni na ekskluzivnoj lokaciji u samom centru grada, u Varšavskoj ulici. Tamo su useljeni u veljači prošle godine, a prema izvornom planu trebali su ostati dvije i pol godine, za što se iz državnog proračuna izdvaja 5,4 milijuna kuna.

Za kraj, svakako treba spomenuti i da troškovi Ustavnog suda već godinama pokazuju trend nekontroliranog rasta. Budžet te institucije u 2008. godini tako je iznosio 28 milijuna kuna, u 2009. su potrošili više od 42 milijuna kuna, a ove godine će potrošiti 60 milijuna kuna. Usporedbe radi, sve to vrijeme je Vrhovni sud normalno funkcionirao s troškovima između 32 i 35 milijuna kuna.

Međutim, kao što nam je Jadranka Kosor danas poručila, iz proračuna su izbačene sve stavke koje nisu doista bitne. Vjeruje li joj itko?

> E, sad više nije ni njima smiješno: Mrtvi ozbiljni dočekali proračun za "servisiranje obaveza"

> Kome trebaju katastrofičari? Dovoljno je slušati Šukera i Kosoricu

> Sindikati o proračunu: Nastavlja se gospodarsko putovanje bez kormilara

> HSU: Umirovljenicima žele iz džepa izbiti zadnju kunu

> Kosor "zaboravila" na otkaze: Plaće državnih službenika skočile za 18 milijuna kuna

> Milanović: Svi koji podrže ovakav proračun ponašaju se neodgovorno prema Hrvatskoj

> Nema se gdje rezati? Crkvi dajemo 270,8 milijuna kuna!

Pročitajte više