Srpski teolog: Bilo bi bolje da je Benedikt XVI. u Hrvatskoj posjetio logor Jasenovac

SVETI arhijerejski Sinod SPC poslao je pismo Vatikanu u vrlo oštrom tonu protestirajući zbog planiranog Papinog hodočašća na grob kardinala Alojzija Stepinca, piše današnje izdanje beogradske Politike dodajući kako je Sveta stolica primila pismo još i prije nego što je papa Benedikt XVI. posjetio Zagreb.

Gnjev Srpske pravoslavne crkve usmjeren je danas prema govoru pape Benedikta XVI. jer je Stepinca nazvao braniteljem humanizma koji se suprotstavio ustaškom režimu braneći Srbe, Židove i Rome.

"Loše je što Vatikan promatra NDH na isti način kao i u prošlosti. Stepinac je podržao stvaranje NDH, koja je okupila snažne političke i društvene snage u Hrvatskoj toga vremena. Tako je stvorena država u kojoj je počinjen najveći genocid na Balkanu", komentirao je za beogradske Novosti srpski povjesničar Čedomir Antić koji dodaje i da taj zločin nije na ispravan način kažnjen i da se hrvatsko i muslimansko društvo nije s njim u potpunosti suočilo.

Profesor Bogoslovnog fakulteta u mirovini Dimitrije Kalezić za isti je list komentirao da je Papina ocjena o ulozi kardinala Stepinca u ratu i etičko pitanje te napominje da bi bilo bolje da je tijekom posjete Hrvatskoj posjetio i logor Jasenovac. "Je li patio za stradalim Srbima, Židovima i Romima ne znamo. Kako ih je branio, međutim, vidimo po broju žrtava ustaških logora", kaže teolog dodajući kako je poglavar Rimokatoličke crkve vrstan teolog, ali ovakvi istupi vrijeđaju žrtve stradalih.

Predsjednik Saveza židovskih općina Srbije Aleksandar Nećak kaže da ovakve izjave iz Vatikana nisu ništa novo, ali daje stav Židova i ulozi hrvatskih kardinala u ratu potpuno drugačiji. "Dok god povijest ne dokaže njegovo nevinost, kardinal Stepinac će biti ubrajan u odgovorne za genocid počinjen na Židovima, Srbima i Romima", zaključuje Nećak.

Srpski mediji pozivajući se na neslužbene informacije iz SPC  donose kako zbog ovog incidenta Papa sasvim sigurno neće biti pozvan na proslavu 1700 godina donošenja Milanskog edikta koja će se održati u Nišu 2013. godine. Službene reakcije na Papin posjet Zagrebu i Hrvatskoj očekuju se do kraja ovog tjedna.

Pročitajte više