VIDEO Stier održao propovijed, kardinal Burke: "Prvo nazdravljam savjesti, a tek onda Papi"

Foto: Index

ŠTO može ganuti Vicu Johna Batarela da prizna ono što svi znamo? Šefa fundamentalističke katoličke zaklade Vigilare toliko je dirnuo crkveni napjev na Tradfestu da je izgovorio: “Sada vidite zašto toliko volim srednji vijek”.

Batarelova ljubav prema srednjovjekovnim vrijednostima je neupitna i da samo začuje “Deus vult” na sebe bi navukao oklop i krenuo se ognjem i mačem boriti protiv nevjernika. Kako nema nikog da mu prišapne poziv u boj organizirao je Tradfest – Festival tradicije i konzervativnih ideja kojim želi cijelu Hrvatsku vratiti u srednji vijek. Njegovo bojno polje je zabrana pobačaja.

“Želimo poticati druge da ne malaksaju pred navalom militantnog sekularizma koji se uz neke svoje medijske saveznike predstavlja kao nešto progresivno ponižavajući drukčije mišljenje”, rekao je Batarelo u pozdravnom govoru. Ponesen uspjehom referenduma kojim se homoseksualnim osobama zabranilo korištenje riječi brak za svoju zajednicu krenuo je u pohod na pravo žena da slobodno odluče hoće li roditi ili ne.

Stierova propovijed

Koji će mu cilj biti nakon toga teško je zamisliti, ali sigurno će pokušati cijelo društvo odvući što dublje u omiljeno mu mračno doba. U tom naumu na Tradfestu mu se priključio i novi ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier. Iz fascikla s vladinim grbom pročitao je svoj govor, zapravo propovijed.


“Važno je iskazati koje su vrijednosti za koje se kao kršćani zalažemo, bez želje da ih ikome namećemo. Postoje i zakoni koji nisu uvijek u skladu s prirodnim zakonima. I to je izazov za kršćanina”, rekao je Davor Ivo Stier, naglasivši da su to njegova osobna zapažanja. A onda je nastavio prisjetivši se jedne u Pavlovih poslanica iz koje proizlazi da je baš kršćanski vratiti odbjeglog  roba gospodaru, ali treba zamoliti gospodara da roba primi kao brata. Udrobio Stier je u svoju propovijed i Spartaka te na tragu Benedikta XVI zaključio da ne treba dizati revolucije protiv nepravde nego polako mijenjati društvo, potaknuti i moliti. I to je upravo ono što nova generacija hrvatskih konzervativaca radi – polako stišće društvo dok ne dobije ono što želi.

“Ekstremni liberalizam i sekularizam ugrožavaju ljudsku prirodu”, zaključio je Stier izjednačivši usput liberalizam s komunizmom.


Strategiju za vraćanje društva unatrag iznio je Vigilareov gost iz Poljske Slawomir Olejniczak prepričavši svoju dugogodišnju kampanju za zabranu pobačaja.

“Počeli smo sa samo 2000 ljudi na prvom maršu za život, ali smo napravili puno politički nekorektne buke i završili s 600.000 potpisa za zabranu pobačaja”, rekao je Olejniczak za kojeg je i katolička teologija oslobođenja koja je bila popularna u Latinskoj Americi samo “prikriveni pokušaj krijumčarenja komunizma u Crkvu”.


No teolozi oslobođenja su ipak bolje prošli, u Olejniczakovoj hijerarhiji zla, od onih koji su se protivili zabrani i kažnjavanju pobačaja u Poljskoj.

“Feminističke grupe potpomognute Sorosem i ljevičarskim medijima pokrenule su akciju blaćenja. Ti histerični crni marševi bili su demonski, bogohulni i antikršćanski”, rekao je Olejniczak.

Zvijezda TradFesta

Prava zvijezda Tradfesta bio je ultrakonzervativni američki kardinal Raymond Leo Burke poznat po svojoj relativizacije pedofilije u Crkvi i krivljenju feminističkog pokreta za pedofilska zastranjenja svećenika. Njega je Batarelo najavio kao “dašak svježeg zraka koji daje nadu i ponos što smo dio univerzalne katoličke crkve”.

Taj je dašak puhao punih sat vremena kroz zagušljivu dvoranu hotela Dubrovnik, no nije donio osvježenje nego je optuživao medije za uništavanje društva, tvrdio da postoji nešto što se zove kontracepcijski mentalitet, tvrdio da je pogrešno patnju smatrati besmislenom te da u materijalističkom svijetu prvo nastradaju žene. I baš ih je on naumio zaštiti zabranom i kažnjavanjem pobačaja. U svim govorima upadljivo se izbjegavalo spomenuti aktualnog poglavara katoličke Crkve papu Franju. Naširoko su se citirale misli bivših pontifexa, ali stavovi sadašnjeg pape ostali su prešućeni. Ipak, kardinal Burke poslao mu je poruku.

“Prvo nazdravljam savjesti, a tek onda papi”, rekao je.

Malo prijetnji za kraj

Zaklada Vigilare, pak, poslala je na kraju večeri poruku medijima da razmatraju poduzimanje pravnih koraka protiv onih čije im se izvještavanje sa skupa nije svidjelo.

Pročitajte više