Stjuardesa Croatia Airlinesa zaražena ospicama

Foto: Pixsell/Sanjin Strukic

STJUARDESA Croatia Airlinesa zaražena je ospicama, doznaje Index. Nakon što je u utorak potvrđeno da je u Dubrovniku muškarac obolio od ospica, dan poslije je u bolnicu primljena jedna zaposlenica Croatia Airlinesa. Hrvatski zavod za javno zdravstvo o tome je obavijestio kompaniju.

>> POTVRĐENO Pacijent iz Dubrovnika ima ospice: "Ne možemo isključiti mogućnost da je nekoga zarazio"

Kako neslužbeno doznaje Večernji list, radi se o članici kabinskog osoblja CA u 40-im godinama koja zbog zdravstvenih razloga nije bila cijepljena protiv te bolesti kad je bila dijete. Moguće je da se stjuardesa zarazila ospicama u zrakoplovu od nekog od putnika ili u inozemstvu. Stjuardesa je nakon liječničke obrade puštena na kućnu njegu. 

Predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Suzana Artuković Vuksan ispričala je da je kabinsko osoblje izloženo raznim bolestima jer radi u malom, zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi.

"Izloženi smo i prehladama, gripama. Stoga je bitno da nam je imunitet dobar, da samo dovoljno odmoreni, ispravno se hranimo, ako je moguće i da se bavimo nekim sportom", rekla je.

"Kontinuirano prisutan unos ospica"

Razgovarali smo s Davorom Janušićem, glasnogovornikom Croatia Airlinesa.

"Vezano uz slučaj članice kabinskog osoblja zrakoplova koja je oboljela od ospica, potrebno je istaknuti da se Croatia Airlines i u ovom slučaju, a sukladno visokim standardima zaštite zaposlenih i putnika, vodi potrebnim zdravstvenim i poslovnim politikama.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) 28. svibnja 2018. izdao je kratko priopćenje za javnost u kojem su se nalazile sve potrebne informacije vezano za pojavu ospica u Republici Hrvatskoj, a dan kasnije, 29. svibnja 2018., i drugo priopćenje u kojem se potvrđuje slučaj ospica u Dubrovniku.

Dana 30. svibnja 2018. HZJZ obavijestio je e-mailom Croatia Airlines da je zaposlenica tvrtke (članica kabinskog osoblja zrakoplova) primljena na liječničku obradu te da je pritom utvrđeno da je oboljela od ospica.

Unos virusa ospica u Hrvatsku je kontinuirano prisutan, a time i mogućnost nastanka epidemije, jer se u Europi i drugdje u svijetu ospice javljaju sporadično ili u epidemijskom obliku kontinuirano.

Ako necijepljena osoba na putovanju dode u kontakt s zaraznom osobom, velika je vjerojatnost da će se zaraziti, pa postoji mogućnost prijenosa infekcije.

Pojačane mjere zdravstvenog nadzora na granici, zračnim ili pomorskim lukama nisu efikasne u slučaju da osoba nije cijepljena, dok zaražena osoba može biti potpuno zdrava pri ulasku u zemlju, a oboljeti i postati zarazna za osobe u kontaktu tek nakon što se vrati kuci.

Ako netko po povratku iz inozemstva oboli uz visoku temperaturu praćenu osipom po licu i tijelu, treba se javiti liječniku radi pravovremenog postavljanja dijagnoze i zaštite osjetljivih osoba u kontaktu.

Upravo slijedom navedenog, koristimo i ovu priliku podsjetiti hrvatsku javnost i putnike na pridržavanje uobičajenih mjera zaštite od prenošenja zaraznih bolesti. Kabinskom osoblju zrakoplova preporučeno je korištenje zaštitnih PU rukavica u deservisu, a u slučaju sumnje na zarazne bolesti kod putnika kabinsko osoblje zrakoplova striktno se pridržava svih procedura propisanih kompanijskim priručnicima, koji su usklađeni s nacionalnim i međunarodnim standardima. Također, u zrakoplovima je i potrebna oprema za ovakve slučajeve, tzv  body fluid spill kit u čijem su sadržaju, između ostalog, kirurške maske, PU rukavice i dezinficijens.

Upute radnicima

U Croatia Airlinesu su nakon obavijesti iz HZJZ-a poslali svojim radnicima upute o simptomima te podsjetnik o mjerama za sprečavanje zaraze.

Podsjećaju na pridržavanje mjera zaštite od prenošenja zaraznih bolesti, kao što su pranje ruku i korištenje zaštitnih rukavica u deservisu te ih se upućuje na odredbe kompanijskih priručnika koji opisuju postupke kad postoji sumnja na bolest.

Odjel opskrbe zrakoplova Croatia Airlinesa će u svaki avion dostaviti dovoljne količine medicinskih maski, rukavica i dezinficijensa za ruke, javlja Večernji list. Ured za upravljanje krizama i izvanrednim situacijama svojim zaposlenicima objasnio je da se ospice prenose kapljičnim putem, u izravnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a rjeđe neizravno svježe kontaminiranim predmetima. Ospice počinju visokom temperaturom uz popratni kašalj, curenje nosa i konjunktivitis, a dan-dva nakon toga obično je prisutan i karakterističan osip na sluznici usne šupljine (Koplikove pjege). Tri do pet dana nakon početka bolesti javlja se makulopapulozni osip, najprije na licu i iza ušiju, koji se potom širi i traje od četiri do sedam dana.

Pacijent zaražen ospicama koji je hospitaliziran u dubrovačkoj Općoj bolnici nije prvi koji je ove godine u Hrvatskoj obolio od te bolesti.

>> DOZNAJEMO Pacijent iz Dubrovnika nije jedini ove godine, u Zagrebu je ospicama zaražena beba

Iz HZJZ-a doznajemo da se ranije ove godine u Zagrebu pojavio slučaj jedne zaraze ospicama, a radilo se o bebi koja je, kažu nam, ozdravila i sad je dobro.

Epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Sanja Kurečić Filipović istaknula je da HZJZ već par mjeseci na svojim stranicama ima upozorenje da postoji kontinuirani rizik od unosa virusa ospica u zemlju.

Pročitajte više