Što ako nas netko traži? SETI prekinuo potragu za signalima iz svemira

NEDOSTATAK novca za plaćanje operativnih troškova doveo je do prekida rada glasovitog antenskog polja Allen Telescope Array u Kaliforniji kojim upravlja SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence - Potraga za izvanzemaljskom inteligencijom) institut.

Podsjećamo, antene su dosad skenirale nebo ne bi li pronašle signale izvanzemaljskih civilizacija.

Izvršni direktor Instituta Tom Pierson je u prošlotjednom pismu donatorima objasnio da se antensko polje stavlja u stanje hibernacije zbog nedostatnog financiranja.

Znanstvenici iz instituta tvrde da se prekid rada dogodio u iznimno loše vrijeme jer se nalaze na pragu otkrića mnogih novih planeta.

SETI-jev astronom Seth Shostak je prekid rada usporedio s ostankom u luci Kolumbovih brodova Nina, Pinta i Santa Maria kojima je krajem 15. stoljeća krenuo na plovidbu tijekom koje je došao do obale Amerike.

Vlada odustala od financiranja još 1994. godine

"Imamo antene, ali ih ne možemo pokrenuti bez dovoljno sredstava. Iskreno, ako bi svatko dao tri centa više za porez, mogli bismo otkriti imamo li društvo u svemiru", rekao je.

Iako najveći projekt "hibernira", SETI nastavlja s ostalim programima, kao što je "setiQuest Explorer" u kojemu volonteri dobiju dopuštenje da pregledavaju uzorke signala ne bi li otkrili nešto što postojeći algoritmi nisu protumačili.

Za financiranje SETI-ja nekad je bila odgovorna američka vlada, ali 1994. godine Kongres je zaključio da se radi o neisplativom projektu. Međutim, primanje signala iz svemira se nastavilo zahvaljujući privatnim donatorima koji su sada također smanjili ili ukinuli svoje donacije.

Pročitajte više