Što je Trump zapravo htio postići na posljednjim razgovorima s Kim Jong-unom?

Foto: Epa

MNOGI su se zapitali, čak i prije pomalo očekivanog razvoja situacije, odnosno naglog prekida pregovora, što stoji iza razgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe, odnosno zašto Trump kontroverznom diktatoru daje toliki medijski prostor i predstavlja ga kao osobu koja je spremna na političke kompromise, piše BBC.

Novinar BBC-ja Jon Sopel pokušao je odgovoriti na to pitanje objašnjavajući koji politički razlozi stoje iza ovakvog poteza nekonvencionalnog predsjednika Trumpa.

Let za Singapur

Spominje tako kako je iz pouzdanih izvora saznao da je Donald Trump prošle godine, na letu prema Singapuru, bio koncentriran na samo jednu stvar. Nije ga pretjerano brinula potpuna denuklearizacija Sjeverne Koreje, ni ekonomska pomoć koju namjerava ponuditi toj državi kao poticaj. Tijekom leta, bio je potpuno fokusiran na sam trenutak prvog susreta s Kim Jong-unom; gdje će se nalaziti kamere, kako će izgledati njihova dolazak pred javnost i slično.

Izgledalo je kao da je odlučio da ako će već ovi pregovori biti predstava, neka onda to bude jedna od boljih.

Skriven od kamera

Dodatna stvar koja je zabrinula analitičare i političare jest odluka da će se dvojica svjetskih vođa prvo naći na samo, daleko od očiju kamera.

Nisu znali na što je sve Trump spreman pristati i mnoge je iznenadila predsjednikova izjava da će SAD prestati sa svim vojnim vježbama na Korejskom poluotoku, a da će zauzvrat Sjeverna Koreja vratiti ostatke poginulog američkog vojnika i prestati s testiranjem novih tipova balističkih raketa.

Svjetski mediji vrlo su brzo takvu situaciju opisali kao pobjedničku za Kima, odnosno naveli kako je sjevernokorejski vođa više profitirao iz pregovora u Singapuru, nego Trump.

“Sjeverna Koreja više nije nuklearna prijetnja“

Američki predsjednik nije se s time složio. Dapače, nije mu se sviđala takva opservacija medija te je vrlo brzo na svom Twitteru napisao: "Upravo sam sletio. Bilo je to dugačko putovanje, no sada svi mogu biti sigurniji. Sjeverna Koreja više nije nuklearna prijetnja“.

No, do dan danas, ništa se nije promijenilo što se tiče nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje; nije smanjila svoj arsenal niti je obećala bilo što u tom smislu. I mada se po medijima često govori o Trumpovom glavnom cilju ovih posljednjih pregovora – potpunoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje, nigdje nije bilo navedeno što bi to točno trebalo značiti, a kamoli kako to Trump namjerava postići.

Očito mu se ne žuri

Ukratko, prošlo je 8 mjeseci od njihovog prošlog sastanka u Singapuru, a javnost još uvijek nije upoznata s detaljima plana denuklearizacije Sjeverne Koreje. Dapače, američki dužnosnici nisu htjeli ni specificirati što točno očekuju od ovotjednog sastanka između Donalda Trumpa i Kim Jong-una; što je mnogima smanjilo bilo kakva realna očekivanja. 

Očito je da se američkom predsjedniku nikamo ne žuri i da su ovi pregovori za njega samo početna faza jednog odnosa na kojem treba puno raditi što potvrđuju i njegovi komentari nakon današnjeg prekida pregovora.

"Radije bih sve napravio ispravno, nego brzo"

Tako je američki Fox News prenio kako je Trump rekao da se ponekad jednostavno mora odustati. "Radije bih sve napravio ispravno, nego brzo", rekao je Trump i dodao "možemo napraviti nešto posebno".

Američki predsjednik kazao je i kako mu je Kim obećao da neće testirati nove nuklearne projektile, da vjeruje da sjevernokorejski predsjednik nije znao za navodno mučenje američkog studenta Otta Warmbiera koji je uhićen u Sjevernoj Koreji i dodao kako ima odličan odnos s predsjednikom Južne Koreje, Moon Jae-inom te kako će i s njim razgovarati o daljnjim koracima

Pročitajte više