Što nas čeka idućih dana? Meteorolozi uz snijeg najavili još problema: "Pripremite se na vrijeme!"

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Crometeo

METEOROLOZI danima najavljuju veliku promjenu vremena koja sa sobom donosi obilan snijeg, a za vikend i drastičan pad temperatura. Snijeg već pada u većem dijelu Hrvatske, a u idućim danima će ga biti još više.

Crometeo je na svojoj Facebook stranici objavio prognozu vremena za idućih tjedan dana. Ipak, napominju kako se radi o dugoročnoj prognozi te su moguće promjene.

U nastavku prenosimo objavu Crometeo tima:

"Modeli već nekoliko dana bude nadu u povratak prave zime. Hoće li je biti? - Naravno.

Vrijeme do vikenda

Danas do kraja dana još se snijeg očekuje u gorskoj Hrvatskoj, Zagorju, središnjoj Slavoniji dok će kiša padati na istoku zemlje. S večeri je moguće i malo snijega u Konavlima. Temperatura u blagom padu. Noćas je moguć novi snijeg u Zagori (višim predjelima). Bura na sjevernom Jadranu u jačanju gdje će imati i olujne udare.

U srijedu će biti mjestimičnih oborina diljem zemlje. Snježni pokrivač će se povećati i za 15 cm u dijelovima Slavonije i središnjoj Hrvatskoj, za 20-30 cm u gorskoj Hrvatskoj, a u planinama i više. Jaki pljuskovi se očekuju diljem obale. Bura u jačanju diljem obale, podno Velebita te krajem dana podno Biokova olujni i orkanski udari.

S četvrtkom se očekuje novi snijeg u gorskoj Hrvatskoj i u prvom dijelu dana u Slavoniji gdje se očekuje prestanak oborina u popodnevnim satima. Na Jadranu mjestimice kiša. U Zagori kiša, a u višim predjelima novi snijeg. Također prestanak oborina na obali tokom popodneva, dok će kiše (moguće i obilnije) biti na južnom Jadranu sve do petka. Temperature bez većih promjena. Bure će još biti na sjevernom Jadranu (na udare i olujne), a u prvom dijelu dana jugo na južnom Jadranu (na udare i vrlo jako). S krajem dana se očekuje smirivanje i juga i bure.

Petak donosi nove oborine, snijeg u unutrašnjosti i kišu na obali i istočnoj Slavoniji. Temperatura u porastu za 2-4 °C nego prijašnjih dana, s noći na subotu novi blagi pad temperature.

Drastičan pad temperature, snijeg i na obali

Prognoza za sljedeće dane je još daleko pa je i ne iznosimo detaljno, no ako je suditi po sadašnjem trendu modela nove oborine, snijeg diljem unutrašnjosti, sa subote na nedjelju drastičan pad temperatura, nedjelja nove oborine, a krajem dana u noći na ponedjeljak snijeg u cijeloj zemlji pa i na obali (do 10 cm)!

Prestanak oborina tek dolazi s ponedjeljkom kada se temperature u unutrašnjosti očekuju i do -15 °C. Utorak bez oborina s novim padom temperatura, u gorskoj Hrvatskoj i do -18 °C, na planinama ispod -20 °C, u ostatku unutrašnjosti i Zagori ispod -10 °C, a na obali i do -7 °C.
Srijeda moguć novi snijeg pa i na obali.

Čeka nas meteorološki gledano jako zanimljiv i kompleksan tjedan. Snijeg će padati konstantno u narednim danima kojeg je ni uz najveće napore nemoguće očistiti u kratkom vremenskom roku pa se savjetuje ne ići na put pogotovo ne kroz gorsku Hrvatsku gdje će do petka pasti mjestimice i preko 50 cm snijega.

Ako je suditi po trendu zadnjih nekoliko izlaza modela, krajem ovog i početkom sljedećeg tjedna nas čeka iznimno hladno vrijeme za koje se potrebno pripremiti na vrijeme!", piše Crometeo.

Pročitajte više