Što nas čeka u 2012. godini: Velika očekivanja i veliki strahovi

TKO JE PREŽIVIO ovu godinu, neće iduću. I tako već pune tri godine.

Pa ipak, ni jedna krizna godina nije bila duža od ove. Napornija, mukotrpnija i iritantnija, u mnogim aspektima uzbudljivija, za mnoge potresnija. Bila je optimističnija od bilo koje prethodne, iako na neki mukotrpan način.

Bila je to godina u kojoj smo izlazili na ulicu, rušili Vladu, zazivali izbore, spašavali se od švicarskog franka, postojano propadali, ali opet nismo propali. Tješili smo se Grčkom i doteglili do Europske unije.

Premijerka Kosor stigla je položiti tridesetak kamena temeljaca i prerezati stotinjak svečanih vrpci, prije nego su joj birači prekratili muke. Zoran Milanović nije činio ništa, kako ne bi učinio nešto krivo. Ivo Josipović nije učinio ništa.

Ali koliko god je protekla godina bila teška, kažu da će iduća, zlokobna 2012., biti još teža.  Pa da vidimo što nas, među ostalim, u njoj čeka.

KAKO ĆE VLADATI ZORAN MILANOVIĆ?

Mandat je započeo obećavajuće. U Saboru se zakleo na Boga, a u Vladi priznao da je pogriješio (oko ovršnog zakona) čak i prije nego što je uopće krenuo raditi. Prvu sjednicu Vlade zatvorio je za javnost, ali su zato njegovi ministri u javnost plasirali na desetke obećanja i najava.

Pa ipak, najveći test za novog predsjednika Vlade bit će pritisak medija i velika očekivanja javnosti. Od sada će svakoga sata, svakoga dana, svakoga tjedna i svakog mjeseca biti pod povećalom. Neće odgovarati samo za svoje postupke, već i za postupke svakog ministra ili člana vladajuće koalicije. Neće morati paziti samo na svoje poteze, nego i sanirati poteze ljudi koji mu odgovaraju.

I koliko god su mu prvi nastupi bili uvjerljivi, svečarski govori daleko su od konkretnih poteza. Ipak jaka saborska većina i slabi HDZ pružit će mu dragocjenu utjehu i dati garanciju za miran san.

PROGNOZA: Izdržat će. Barem ovu godinu.

HOĆEMO LI UDARITI O (DVOSTRUKO) DNO?

O novom proračunu ovisi kreditni rejting zemlje, a o tom rejtingu ovise uvjeti budućeg zaduživanja, bez kojeg nam nema opstanka. Uvodit će se novi porezi kako bi se kompenzirali rezovi, podizat će se produktivnost da se ne mora zadirati u socijalna prava... Nismo praktički ni udarili u prvo dno, a ekonomisti nam već najavljuju da ćemo ove godine udariti o drugo.

Čekaju nas poskupljenja, pad životnog standarda, stečajevi i otpuštanja. Situaciju pogoršava recesija u Europi i kriza eurozone, a po tome kako će se Hrvatska nositi sa svime time mjerit će se uspješnost nove vladajuće garniture.

PROGNOZA: Tko preživi, pričat će.

TKO ĆE PRVI IZLETJETI IZ VLADE?

Hoće li to biti Radimir Čačić kojeg čeka presuda za prometnu nesreću? Ili Slavko Linić koji tradicionalno na ministarskoj dužnosti nema strpljenja na bacanje (nego samo plastičnih boca)? Hoće li to biti neki ministarski pikzibner na kojem će Milanović brusiti svoj premijerski autoritet ili IDS koji je i 2000. godine prvi zbrisao iz Račanove vlade? Treba li se kladiti na nekog od brojnih debitanata ili na neke od iskusnih bukača? Ako svi ostanu na broju do kraja godine, smatrat će se to uspjehom premijera Milanovića.

PROGNOZA: Neće ostati.

HOĆE LI PROĆI REFERENDUM ZA EU?

To je prvo pitanje. Drugo je pitanje hoće li uopće ostati dovoljno Europske unije da joj se Hrvatska napokon priključi. Zato se nova Vlada toliko žuri s referendumom, da se ne stignemo predomisliti. Nakon toliko čekanja, poslije toliko ispunjenih uvjeta, nakon toliko muke i iščekivanja, sad prijeti opasnost da od svega toga odustanemo.

PROGNOZA:  Proći će.

KAKO ĆE KOSOR PODNIJETI ŽIVOT U OPOZICIJI?

Toliko je dugo čekala vlast i toliko uživala u toj vlasti, da je bolna i sama pomisao na Jadranku Kosor u opoziciji. Toliko je bila važna sama sebi, da je uznemirujuće gledati kako više nije važna nikome. Kako obilazi Hrvatsku kao da je još uvijek premijerka, kako odašilje video poruke kao da ih još netko želi gledati. 

PROGNOZA: Tužno i žalosno.

TKO ĆE DOBITI IZBORE U HDZ-U?

Ako ništa drugo, barem su kombinacije živopisne. Jadranka Kosor kao "hodajući mrtvac". Tomislav Karamarko pogleda čvrsto uperenog ravno u pod. Ivan Domagoj "Nakon Tuđmana" Milošević. Darko "Vežite se lancima, polijećemo" Milinović. Pa tko ne bi htio glasati za nekog od ovih kandidata? Ili za neke koji će se još priključiti karavani. Predviđamo glavnu bitku između Miloševića i Milinovića

PROGNOZA: Ipak Milinović.

HOĆEMO LI DOČEKATI SUĐENJE HDZ-U?

Uoči izbora Mladen Bajić najavio je podizanje optužnice protiv HDZ-a. To, međutim, kod glavnog državnog odvjetnika ništa ne znači. Takvih najava bilo je i proteklih godina, ali ne i optužnica, a kamoli suđenja. Sjetimo se samo Milana Bandića. Ovoga puta čini se da se otišlo predaleko da bi se odustalo.

PROGNOZA: Hoćemo.

HOĆE LI PREŽIVJETI ZDRAVKO MAMIĆ?

Nakon HDZ-ove Željko Jovanović krenuo je u verbalni obračun s nogometnom "zločinačkom organizacijom". Najavljuje promjene zakona o sportu, obračun s mafijom u nogometu (zašto ne i u drugim sportovima, rukometu, košarci...?), preuzeo je čak i vokabular Zdravka Mamića, valjda kako bi ga ovaj bolje razumio. No kako dobar dio posla ovisi o drugim resorima, Jovanovićev napad mogao bi se uzeti tek kao artiljerijska priprema pješadijskog napada.

PROGNOZA: Preživjet će. Barem ovu godinu.

KREĆE LI ČISTKA NA HTV-U?

Nova vlada odlučna je srediti stanje na Hrvatskoj televiziji. Najavljuje promjene Zakona o HRT-u, kadrovsku smjenu od vrha do dna, promjene po vertikali i horizontali... Ako se sve to provede, od katedrale hadezeova zloduha ne bi trebao ostati kamen na kamenu. Tako se prijetilo i 2000. godine, pa smo svejedno jedanaest godina kasnije gledali kako Hloverka vodi predizborne emisije.

PROGNOZA: Živi bili pa vidjeli.

KOGA (NE)ĆE HAPSITI MLADEN BAJIĆ?

Popisu nema kraja. Neće hapsiti Ninoslava Pavića, Milana Bandića, Ivicu Todorića, Ivana Jakovčića, Matu Granića, Tomislava Karamarka, Jadranku Kosor... A koga će hapsiti? Koga god bude trebalo. I koga bude smio.

PROGNOZA: Bunker, pa na kontre.

KAKO ĆE VLADATI MILAN BANDIĆ?

Onako kako će SDP svirati. Nakon što je Gradska skupština izglasala Bandićev proračun, ustanovljena je kohabitacija po modelu "ne diraj me-ne diram te": SDP neće organizirati referendum protiv Bandića, Bandić se neće inatiti SDP-u. I tako će svi bez puno vike i dreke dočekati lokalne izbore. A ceh će (doslovno) platiti Zagrepčani koji su za sve to uredno prije tri godine glasali.

PROGNOZA: Još malo pa gotovo.

A ŽELJKO KERUM?

S HDZ-om je ušao u Sabor, sa SDP-om drži gradsko vijeće, sa sestrom grije fotelje u Saboru, s Rankom Ostojićem pomirio se na sudu. A svojoj Fani je osigurao dozvolu za kafić na Marjanu. Nije loše za čovjeka s toliko neprijatelja.

PROGNOZA: Još nije gotovo.

KOLIKO ĆE FASOVATI IVO SANADER?

Nije se još izvukao onaj koji se pojavio pred sucem Ivanom Turudićem. Njegov začarani "krug indicija" odvukao je na dno brojne kriminalne velikaše u ovoj zemlji, pa je sasvim realno očekivati da će povući i bivšeg premijera Ivu Sanadera. Bez obzira na neuvjerljive dokaze, kontradiktorne svjedoke i Matu Granića. 

PROGNOZA: Koliko god bilo, opet je premalo.

KOLIKO ĆE POPULARAN BITI IVO JOSIPOVIĆ?

Predsjednik Republike ulazi u treću godinu mandata. Čini se da je odavno rekao sve što je namjeravao i da još uvijek nije učinio ništa od onoga što je najavljivao. Ako Milanovićevoj vladi krene loše, Josipović će se morati od njega distancirati kako ga uoči novih izbora ne bi povukao na dno. Ako mu krene dobro, samo će potencirati nerelevantost uloge predsjednika Republike.

PROGNOZA: Kriza identiteta.

ČEKAJU LI NAS PROSVJEDI?

Bit će ih samo ako nezadovoljnici namirišu krv. Ako osjete slabost nove vlade. I ako se nađe neka snaga koja bi povela demonstracije (ali ne Ivan Pernar). No budući da je koalicija stabilna, Vlada nepotrošena, izbori još daleko, a Čačić i Linić glavne osobe u Banskim dvorima, izgledi za masovne prosvjede u ovom trenutku su minimalni.

PROGNOZA: Još je rano.

KOME ĆE MEDIJI SADA JESTI IZ RUKE?

Vlasnici medija odavno su digli ruke od HDZ-ove vlade jer je bilo jasno da joj nema spasa. Sada ćemo vidjeti kako će se odnositi prema SDP-ovoj. Sudeći po tome kako je Milanović kao šef oporbe uspješno surađivao s vlasnicima medijima i kontrolirao novinare, može se naslutiti kako će na poziciji najmoćnije osobe u zemlji taj odnos podići na višu razinu.

PROGNOZA: Šutnja je zlato.

HOĆE LI SE IŠTA SUŠTINSKI PROMIJENITI?

U smislu daljnje dekontaminacije hrvatskog društva, desanaderizacije, pa onda i dekosorizacije,- u smislu rušenja stupova sistema, obračuna s kriminalnim tajkunima, politikantskim pravosuđem, umreženim ministrom policije, kompromiserskim predsjednikom džave i premijerom kojem je više stalo do toga da se umili tuđim, umjesto svojim biračima, dramatične promjene ne treba očekivati. Ni deklarativne, a kamoli suštinske.

PROGNOZA: "Ne može gore", kaže pesimist. "Može, može", kaže optimist.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više