Što stoji iza teškog poraza Putina u Interpolu?

Foto: Hina/EPA

JUČERAŠNJI izbor novog predsjednika Interpola bio je iznenađenje za mnoge, a ponajviše za Moskvu, čiji je kandidat izgubio unatoč svojevrsnom statusu favorita.

Naime, na Općoj skupštini Interpola je, umjesto Aleksandra Prokopčuka iz Rusije, većinom od 101 naprema 61 glasa zemalja članica izabran Kim Jong-jang iz Južne Koreje.

>> Hoće li Putin od sutra kontrolirati najvažniju svjetsku policijsku organizaciju?

>> Izabran novi šef Interpola, Putinov čovjek ipak nije pobijedio

Prokopčuka (57), koji je policijski general s dugogodišnjim stažem u ruskom ministarstvu unutarnjih poslova, bivši šef moskovskog biroa Interpola i trenutni dopredsjednik Interpola, prate optužbe da je zloupotrebljavao Interpolov sustav međunarodnih tjeralica, takozvanih crvenih obavijesti, kako bi za potrebe Kremlja proganjao političke protivnike i kritičare ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše BBC. 

Rusija bi sa svojim čovjekom na čelu Interpola još lakše proganjala protivnike

Zapadne vlade i kritičari Putinova režima su zbog toga bile vrlo zabrinute da će, sa svojim čovjekom na čelu međunarodne policijske organizacije kojoj je glavna svrha suradnja u pronalaženju i hvatanju kriminalaca, Rusija pod paravanom borbe protiv kriminala još učinkovitije proganjati svoje protivnike diljem svijeta. 

Iako je predsjednik Interpola uglavnom ceremonijalna - operativne aktivnosti Interpola nadgleda glavni tajnik Jürgen Stock - to ne znači da ova funkcija nije utjecajna. 

"Staviti visokog predstavnika jedne od najviše kriminaliziranih vlada na Zemlji na čelo Interpola znači, u principu, napraviti ruglo od ove organizacije", upozorio je konzervativni zastupnik u britanskom parlamentu Bob Seely.

S druge strane, za Korejca Kima (57), također dopredsjednika Interpola i jedinog drugog kandidata, otvoreno su lobirali britansko i američko ministarstvo vanjskih poslova. Lobiranja je zasigurno itekako bilo i iza kulisa jer je još nedavno britanska vlada procijenila da je Prokopčukova pobjeda praktički osigurana do te mjere da "nema svrhe pokušati ga zaustaviti", kako je prenio Washington Post.

"Kao postavljanje lisice zaduženom za kokošinjac"

Usto, i skupina američkih senatora javno je ustala protiv izbora Rusa, upozoravajući da bi njegovo predsjedništvo u Interpolu bilo kao "postavljanje lisice zaduženom za kokošinjac". Ovo je pak isprovociralo Kremlj, čiji je glasnogovornik Dimitrij Peskov optužio zapadne zemlje predvođene SAD-om za "određenu vrstu miješanja u izborni proces međunarodne organizacije" - vraćajući tako, bez sumnje, Washingtonu milo za drago za optužbe zbog ruskog miješanja u američke izbore.

"Šteta je, naravno, da naš kandidat nije dobio, ali u drugu ruku, ako pogledate broj izjava od velikog broja zemalja ususret izborima nepristrano, onda ćete, naravno, zaključiti da je pritisak bio jak", požalio se Peskov.

No Ukrajina, koja je bila među najžešćim protivnicima izbora Putinova čovjeka i zaprijetila da će napustiti Interpol ako se to dogodi, nije krila oduševljenje Kimovim izborom i očitom diplomatskom pobjedom nad Rusijom. 

"Predstavnik Južne Koreje izabran je za predsjednika Interpola. Ruska kandidatura je odbijena. Ova je bitka dobivena. Hvala svima! Slava Ukrajini!", napisao je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

Osim Ukrajine, i Litva - još jedna zemlja koja je mukotrpno izborila samostalnost od ruske dominacije u Sovjetskom Savezu i koja i dalje strahuje zbog moguće ruske agresije - također je zaprijetila da će napustiti Interpol u slučaju da Prokopčuk postane predsjednik. 

"Razum je prevladao u ovom mračnom svijetu"

Oduševljenje nisu krili ni drugi protivnici Putina, poput bivšeg američkog veleposlanika u Moskvi Michaela McFaula koji se i sam našao na meti ruskog progona. Iako za njim nije raspisana Interpolova tjeralica, McFaul je bio jedan od Amerikanaca čije ispitivanje je Putin zatražio od američkog kolege Donalda Trumpa, u zamjenu za mogućnost da američki istražitelji ispitaju ruske agente osumnjičene za miješanje u američke izbore.

"Ovog ljeta, ruska vlada je pozvala da me se uhiti na temelju. potpune fantazije, optužbe bez povezanosti sa stvarnošću. Stoga me predaja Interpola jednom od Putinovih odanih kadrova straši, da", napisao je McFaul na Twitteru.

A druga meta ruskog progona, Bill Browder, bio je i uhićen u Španjolskoj zbog uhidbenog naloga Interpola koji je zatražila Rusija. Browder se Putinovom režimu zamjerio zbog svoje uloge u donošenju Zakona Magnicki u SAD-u, a potom i u Velikoj Britaniji i Kanadi, kojim su nametnute sankcije u obliku zapljene imovine i zabrane ulaska za ruske dužnosnike i tajkune povezane s kršenjem ljudskih prava ruskih građana. 

Stoga nije nimalo čudno što je Browder likovao nad porazom ruskog kandidata. "Razum je prevladao u ovom mračnom svijetu", komentirao je Kimovu pobjedu nad Prokopčukom u jednom tweetu i u drugom dodao kako je "jasan idući korak suspendirati Rusiju zbog njene konzistentne i serijske zloupotrebe crvene obavijesti i sustava difuzije za političke svrhe".

"Potpuno poniženje za Putina. Mora da sad bijesno korača po Kremlju", zajedljivo je dodao. S njim se složio i drugi istaknuti kritičar Putinovog režima, šahovska ikona Gari Kasparov: "Dobre vijesti, iako je skandalozno da je kriminalna diktatura kao što je Putinova uopće članica Interpola. 61 glasača za Prokopčuka trebaju biti imenovani i osramoćeni. Ima li među njima demokrata?".

Je li Putina zaista razbjesnio poraz njegovog kandidata, naravno, ne možemo znati. Jednako je teško provjeriti u kojoj mjeri Rusija (zlo)rabi Interpolov institut uhidbenog naloga. Iako svi uhidbeni nalozi nisu javno objavljeni, od onih koji jesu, 160 otpada na Rusiju - jednako koliko i na SAD. U isto vrijeme, Kina je zatražila uhidbene naloge za 44 pojedinca, a Velika Britanija za samo jednog. 

Ruski mediji: Pobjeda rusofobnog lobija

Indikativno je, ipak, da je broj crvenih obavijesti, čiji je ukupni broj javno poznat, drastično porastao u posljednjih desetak godina. Kako prenosi BBC, 2006. je broj crvenih obavijesti koje je Interpol izdao te godine bio je manji od 3000. Do 2017. taj je broj skočio na 13000, a ukupni broj aktivnih crvenih obavijesti tada je iznosio čak 85000. 

Ruski mediji pod kontrolom režima su, potpuno očekivano, protumačili Prokopčukov poraz kao "pobjedu rusofobnog lobija". Voditelj na kanalu Rusija 1 otišao je i dalje i optužio Zapad za "doslovni informacijski rat" protiv ruskog kandidata. No u isto vrijeme, voditelji na ruskim televizijskim kanalima trudili su se minimizirati ovaj poraz, tvrdeći da Moskva ionako nije bila toliko zainteresirana za mjesto šefa Interpola.

Kim će sad zamijeniti Menga Hongweija, Kineza koji je misteriozno nestao u svojoj domovini u listopadu. Kineski režim naknadno je objavio da je Meng uhićen zbog korupcije  i poslao njegovo navodno pismo ostavke u sjedište Interpola u Lyonu. No umjesto još jedne diktature u kojoj se borba protiv korupcije koristi kao izlika za uhićivanje i zatvaranje disidenata, novi predsjednik Interpola ipak će biti predstavnik demokratske zemlje u kojoj se poštuje vladavina prava. 

Pročitajte više