STOLJEĆE SVETIŠTA GOSPE LURDSKE U KLANI

Stotu obljetnicu Svetišta Gospe Lurdske u Strmašćici, blizu Klana, mjesta u Primorskogoranskoj županiji, i današnji blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano su proslavili vjernici Župne zajednice sv. Jeronima u Klani.

Svetkovina je počela svečanom procesijom od crkve sv. Jeronima u Klani do svetišta u Strmašćici, a u njoj je sudjelovalo oko 1000 vjernika.

Koncelebriranu svetu misu predvodio je riječki nadbiskup i metropolit msgr. Ivan Devčić, koji je u propovijedi istaknuo povezanost klanjskog svetišta sa svetištem u Lurdu i značenje blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije diljem svijeta.

Rekao je kako ono što je proživjela Marija očekuje sve vjernike, te da vjera kojom je građeno svetište Gospe Lurdske treba biti nastavljena, naročito u obitelji.

Nadbiskup Ivan Devčić blagoslovio je nakon toga nazočne majke s djecom.

Među ostalima, na svečanosti je bio i bivši tajnik Kongregacije za odnose s vjerskim zajednicama pri Svetoj Stolici u Rimu msgr. Milan Simčić.

Svetište Gospe Lurdske u Strmašćici izgrađeno je godine 1904. Prema legendi, mještaninu Marku ukazala se na mjestu današnjeg svetišta svjetlost dok je rano ujutro onuda prolazio. Vrativši se kući, zanijemio je i doimao se bolestan, a tajanstvenu je svjetlost protumačio kao želju Majke Božje da se na tome mjestu podigne svetište posvećeno Bezgrješnu začeću Marijinu, što je poslije i učinjeno.

Sutra, 16. kolovoza, mještani i vjernici Klane proslavit će Dan općine i blagdan Svetog Roka, zaštitnika mjesta. Koncelebriranu svetu misu predvodit će velečasni Ivan Nikolić.

(Hina) xhšup ysp

Pročitajte više