Stožer donio nove mjere za okupljanja, kontrolirat će ih inspektori i policija

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

SUKLADNO trenutnoj epidemiološkoj situaciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske objavio je kako je danas donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti covid-19.

Navedenom Odlukom se uvode nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. 

Okupljanja će kontrolirati inspektori civilne zaštite

Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. 

Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS-CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. 

Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Beroš najavio još mjera

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je nakon sastanka u vladi najavio još neke mjere.

"Razmatrali smo i situaciju na granicama. Ona je znatno poboljšana ali s obzirom na progresiju epidemiološke situacije u susjednim zemljama svakako ćemo povisiti kriterije za ulazak u Hrvatsku i uvesti samoizolacije u trajanju od 14 dana te izolacije koje će trajati nešto kraće, ali uz mogućnost PCR testiranja", kaže Beroš.

Najavio je da će biti donesena nova uputa oko uporabe maski u određenim djelatnostima za koje je procijenjeno da predstavljaju najveći rizika za širenje infekcije, poput ugostiteljstva i trgovine. 

No, novih restrikcija neće biti. ""Restrikcija nema, zabrana nema, poglavito ne generalnih. Ako ćemo ići u tom smjeru takve će mjere biti selektivne i ciljane", poručio je.

Najavio je mogućnost povratka redovitih konferencija za novinare Nacionalnog stožera jer su one odigrale važnu ulogu u objektivnom informiranju građana. "Ako situacija to bude zahtijevala, a mislim da u ovom trenutku to zahtijeva, razmislit ćemo o vraćanju presica", dodao je.

Pročitajte više