Stožer Karlovačke županije: Više se ne očekuju veći problemi s poplavama

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

STOŽER Civilne zaštite Karlovačke županije večeras je s predstavnicima općina i gradova zahvaćenih problemom visokih voda Kupe i Dobre održao tiskovnu konferenciju s koje su poručili građanstvu da se "veći problemi od dosadašnjih više ne očekuju". 

Kupa u Karlovcu je u 20 sati mjerila 749 cm, što je samo jedan centimetar niže od razine kada se proglašavaju izvanredne mjere obrane od poplave.

Ozaljski most na Kupi smatra se sigurnim

Županica Martina Furdek Hajdin rekla je da se u idućih nekoliko sati očekuje vrhunac vodnog vala u Karlovcu, a koji ne bi trebao biti puno iznad 750, tek koji centimetar više, “te se ne očekuju veći problemi”. A probleme imaju gradovi Karlovac, Ozalj i Ogulin, te općine Kamanje i Žakanje, s tim da je najteže stanje u Ozlju.

Kako je rekla članica Stožera gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak, 30-ak vatrogasaca pruža pomoć građanima koji su cestovno potpuno odsječeni od ostatka grada, a to su sela Trg, Levkušje, dio Donjeg Pokupja i Zorkovac na Kupi. Tamo je osam poplavljenih kuća, a u još desetak kuća su poplavljeni podrumski i garažni prostori.

Ozaljski most na Kupi prema Hidrocentrali nije zatvoren, smatra se da je siguran, iako su naplavine ogromne jer su statičari procijenili da će sve biti u redu i da s uklanjanjem naplavina treba pričekati dok se Kupa ne smiri, rekla je gradonačelnica Bošnjak i naglasila da je karlovačka ispostava Hrvatskih voda već obećala pomoć u čišćenju Kupe uz most.

Voda za piće je u redu

Voda za piće je u redu, a povremeni i česti su nestanci električne energije zbog jučerašnjeg jakog nevremena, koje je posebno zahvatilo Jaškovo, Slapno i Vrhovac, također dijelove Grada Ozlja.

U Ogulinu se rješava problem izlijevanja Dobre na prometnice i obrana osam kuća, u Karlovcu su se obranile neke prometnice od izlijevanja Kupe, a za promet su zatvorene samo dvije lokalne ceste, na Gradcu i na Brodarcima.

Načelnica Stožera Civilne zaštite Ivana Fočić izrazila je zadovoljstvo što glavne prometnice nisu poplavljene, da vatrogasci uspješno interveniraju za obranu dviju lokacija u kojoj su ugrožene obiteljske kuće, ali je Karlovčane pozvala na iznimni oprez u zonama rekonstrukcije vrelovoda Toplane, jer su iskopi puni vode.

Hrvatske vode: Očekuje se pad vodostaja na Dobri u Ogulinu

Županica Furdek Hajdin je podsjetila da je dio sustava obrane od poplava završen, a da su se na ugroženom dijelu u Koritinji i na Brodarcima učinkovitima pokazale interventne protupoplavne barijere punjene vodom.

U ime Hrvatskih voda je voditeljica karlovačke ispostave Biljana Željeznjak rekla da se uskoro očekuje stagnacija i pad vodostaja na Dobri u Ogulinu, da se stanje stvari ni u Karlovcu neće značajnije promijeniti tijekom noći i da sutra slijedi smirivanje.

Naglasila je da na “konačno povoljno stanje utječe i činjenica da Mrežnica i Korana nisu u znatnom porastu”.

Pročitajte više