Strah od sigurne erupcije vulkana Mt. Saint helens

ERUPCIJA vulkana Mt. Saint Helens na sjeverozapadu SAD-a "ne može se izbjeći", upozorili su geolozi, pošto je vulkan u subotu ispustio novi oblak pare.

Erupcija je "sigurna", kazao je Tom Pierson, geolog s Državnog instituta za geofiziku. "Sigurna" znači da se može dogoditi bilo kad, dodao je.

Pripravnost je podignuta na najvišu razinu.

U petak je Federacija civilnog zrakoplovstva upozorila zrakoplovne tvrtke da izbjegavaju područje vulkana. Vlasti su evakuirale to područje, uključujući i promatračku postaju Državnog instituta za geofiziku, u krugu od 8 kilometara od vulkana.

Slabiji potresi snage 3-3,2 stupnja po Richterovoj ljestvici, s epicentrom na dubini od gotovo kilometar ispod vulkana, zabilježeni su prije nešto više od tjedan dana na Mt. Saint Helens. U petak se vulkan aktivirao ispustivši golemi oblak pare i pepela.

U erupciji ovog vulkana 1980. poginulo je 57 osoba. Tada se u eksplozijama i potresima magnitude 5,1 stupnja po Richterovoj ljestvici urušila sjeverna strana vulkana, uništivši 600 četvornih kilometara šume i ispustivši u atmosferu tone prašine koja je na nekoliko dana zamračila nebo.

Vulkan je 88 kilometara sjeverozapadno od Portlanda, grada koji je u erupciji 1980. bio prekriven slojem prašine. Najbliži vulkanu je grad Toutl, pedesetak kilometara zapadno.

Pročitajte više