Štrajk gradskih poduzeća u Zagrebu teče po planu

RADNICI 11 zagrebačkih gradskih tvrtki od jutros su u štrajku koji, po riječima predsjednice Koordinacije sindikata u štrajku Ankice Svobode teče po planu.

Svoboda je, telefonski za HINA-u, kazala kako sindikati imaju saznanja da će Gradsko poglavarstvo na sjednici koja je u tijeku, imenovati novi pregovarački tim.

Sindikati , međutim, neće ništa poduzimati dok iz Poglavarstva ne dobiju službeni poziv za nastavak pregovora, kazala je Svoboda.

Naglasila je kako je štrajk "ponajmanje u interesu sindikata", ističući kako je sva odgovornost za štrajk na Gradu.

"Na štrajk nas je natjerao tvrdoglav način rada dogradonačelnika Stipe Tojčića, ali i same gradonačelnice Vlaste Pavić koja u posljednje dvije godine nije našla za shodno s nama razgovarati", kazala je Svoboda.

Zagrebački električni tramvaj (ZET) jutros je obustavio tramvajski i autobusni promet između 3,30 i pet sati. Obustava, kako se doznaje u ZET-u, nije dovela do zastoja niti prouzročila znatnije gužve u prometu.

Autobusni kolodvor radi smanjenim intenzitetom. Svi su djelatnici na svojim radnim mjestima, a građani karte mogu kupiti na dežurnim blagajnama. Smanjenim intenzitetom kolodvor će raditi do 16 sati.

Radnici "Čistoće" od sedam do 15 sati čiste samo u krugu bolnica, dječjih vrtića, škola, hotela i veleposlanstava, a kada će se odvoziti smeće s gradskih ulica još nije izvjesno jer će o tome tijekom dana odlučiti Štrajkaški odbor.

U Gradskoj plinari rade interventne ekipe, koje na teren izlaze isključivo u slučaju ugroze građana. Opskrba plina teče uobičajeno, ali građani do 15 sati ne mogu na blagajnama Plinare plaćati račune ni podnositi reklamacije.

Radnici Gradskih tržnica jutros od sedam sati ne izdaju vage i ne naplaćuju tržnu pristojbu, no za građane tržnice rade uobičajeno, jer je noćna smjena pripremila tržnice za rad. Članovi sindikata do 15 sati ne naplaćuju tržne naknade (placovine) ni izdavati vage.

U štrajku su i radnici Zagreb-parkinga, koji jutros nisu izišli na teren, pa od sedam sati nema kontrole parkinga, a neće je biti do 15 sati. Garaže rade uobičajeno. Pauk-služba radi ograničenim kapacitetom, a intervenira u slučajevima nepropisnog parkiranja na prilazima bolnica i invalidskim mjestima, te na zahtjev MUP-a .

Radnici Gradskih groblja također su u štrajku. Groblja rješavaju isključivo smrtne slučajeve, dok ostale službe ne rade.

Uz ta poduzeća, u štrajku su Veletržnice, Zagrebački velesajam, Zrinjevac te ZGOS.

U tijeku je sjednica gradskog Poglavarstva, na kojoj bi, po najavama, trebao biti imenovan novi pregovarački tim.

U Koordinaciji sindikata gradskih tvrtki ističu da će prekid štrajka, odnosno odluka hoće li se u ponedjeljak ići u opći štrajk, ovisiti o spremnosti Poglavarstva da udovolji njihovu zahtjevu za 17-postotnim povećanjem plaća.

Pročitajte više