ŠTRAJK U "VIKTORU LENCU" NASTAVLJEN

Radnici brodogradilišta "Viktor Lenac" danas su, uz svoja radna mjesta, nastavili jučer započeti štrajk zbog neisplaćenih plaća, doznaje se danas u Sindikatu metalaca Hrvatske u brodogradilištu.

Radnici traže da im Uprava, prema nagodbi koja je postignuta nakon štrajka u kolovozu, isplati plaće za srpanj i dio plaća za listopad, a povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u brodogradilištu Damir Bačinović jučer je izjavio da su radnici spontano prestali raditi.

Podružnica SMH i Sindikat brodogradilišta "Viktor Lenac" jučer su pokrenuli formalni postupak za pokretanje štrajka, odnosno započeli postupak mirenja koji će trajati pet dana. Prvi sastanak s Upravom u sklopu tog postupka zakazan je za sutra.

Ako se u roku od pet dana ne postigne dogovor, sindikati će i formalno proglasiti štrajk.

Prošloga tjedna Vlada nije prihvatila, nego naložila doradu prijedloga ministra gospodarstva Ljube Jurčića po kojemu su "Viktoru Lencu" trebala biti odobrena nova državna jamstva za zajmove od 12 milijuna eura, a u sklopu programa restrukturiranja u kojemu bi sudjelovali dioničari i banke kreditori.

Jedan od vladinih uvjeta je da se bivša uprava odrekne vlasničkog udjela u "Lencu". Bivši direktor Damir Vrhovnik izjavio je da će ustupiti dionice koje posjeduje na vlastito ime ako Vlada u roku od šest dana, počevši od 21. studenoga, prihvati predloženi program.

Sindikati brodogradilišta očekuju da na sljedećoj sjednici u četvrtak Vlada odobri nova jamstva te tako omogući nastavak poslovanja i izbjegavanje stečaja.



(Hina) hšup dd

Pročitajte više