Strani mediji o Mladiću na sudu: Smijao se kada su opisivali genocid u Srebrenici

PRVO pojavljivanje Ratka Mladića pred Haškim sudom je glavna vijest svih svjetskih medija. Svi uglavnom ističu Mladićeve izjave da su optužbe protiv njega gnjusne i monstruozne te da je teško bolestan čovjek.

BBC u prvi plan ističe Mladićeve riječi o monstruoznim i gnjusnim optužbama te da je teško bolestan i ne želi da mu pročitaju niti jednu riječ ili rečenicu optužnice. Pišu da su se ispred sudnice okupile obitelji žrtava Mladićevih zločina.

"Rat u BiH najkrvaviji na području bivše Jugoslavije"

Munira Subašić, čiji su sin i suprug ubijeni u Srebrenici, je kazala da je 1995. godine molila Mladića da pusti njezina sina. "Slušao me i obećao da će ga pustiti. Tada sam mu vjerovala. 16 godina kasnije, još uvijek tražim kosti svoga sina", kazala je Subašić. BBC vrlo detaljno opisuje događaje u sudnici, a napisali su i za što je Mladić optužen.

Mladić je i CNN-u prva vijest u kojoj su istaknuli njegove riječi o svom  teškom zdravstvenom stanju. Opisuju da je u sudnicu došao u svom odijelu i kravati te da je na glavi imao "vojničku kapu" koju je skinuo kada je sjeo. Ističu i riječi glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza da se nikome ne mogu oprostiti zločini koje je počinio. Rat u BiH opisuju kao "najkrvaviji od svih sukoba nakon raspada Jugoslavije 90-ih godina".

"Masakr u Srebrenici najgori u Europi od 2. svjetskog rata"


Pišu kako je u ratu koji je trajao od 1992. do 1995 godine poginulo više od 200 tisuća muslimana i Hrvata, dok je oko 8 tisuća muslimana ubijeno u Srebrenici 1995. godine. Za srebrenički masakr CNN kaže da je najgori u Europi od 2. svjetskog rata. Ističu i riječi glavnog haškog tužitelja koji je kazao da je Mladić bio najmoćnija vojna figura u ratu u BiH. 

Britanski Guardian je događaje u haškoj sudnici pratio "iz minute u minutu", a ističu Mladićeve riječi o "teškom zdravlju". Drugi britanski list, Telegraph, također Mladićevo pojavljivanje pred sudom smatra najvažnijom viješću dana, a u naslovu ističe Mladićevu rečenicu da su optužbe protiv njega gnjusne. Podsjećaju da je Mladić optužen za blokadu Sarajeva i masakr u Srebrenici. Pišu da je čak 16 godina bio u bijegu i da se "mesar Bosne" u sudnici opisao kao "general Ratko Mladić".

"Smijao se kada su čitali o genocidu u Srebrenici"

Bizarnim su nazvali Mladićevo inzistiranje da sud ima pogrešnu godinu njegova rođenja. "Čini se da se smijao kada su opisivali njegovu navodnu ulogu u genocidu u Srebrenici te je mahao glavom kada su čitali optužbe za masovna ubojstva nenaoružanih muškaraca i dječaka", piše Telegraph. Pišu i da je dugo vremena Mladić bio "najtraženiji čovjek u Europi".

Pročitajte više