Stranka G17 Plus od srpskog tužiteljstva traži zaštitu Mirjane Karanović

POTPREDSJEDNICA srpske stranke G17 Plus Ivana Dulić-Marković je od srpskog javnog tužiteljstva zatražila da po službenoj dužnosti započne postupak ustanovljavanja eventualne kaznene odgovornosti nakon članka koji je o uglednoj srpskoj glumici Mirjani Karanović objavio beogradski dnevni list "Kurir".

Dulić-Marković je u izjavi za agenciju Beta pojasnila da v.d. Republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović mora hitno reagirati u skladu sa Zakonom o informisanju i Zakonom o
krivičnom postupku Republike Srbije.

Dulić-Marković je reagirala na tekst pod nazivom "Ispod Mire šiptari vire" u kojem se Mirjana Karanović optužuje za "antisrpski stav" zbog toga što je, poslije uloge Muslimanke u filmu "Grbavica" Jasmile Žbanić, prihvatila ulogu majke kosovskog Albanca.

Tekst objavljen u "Kuriru" je osudilo srpsko Ministarstvo kulture i medija i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Dulić-Marković, koja je zbog hrvatskog podrijetla i sama bila na meti srpskih nacionalista, pozvala je građane Srbije da osude "užasan postupak" beogradskog tabloida.

Mirjana Karanović je, inače, bila jedna od najuglednijih glumica bivše Jugoslavije, a 2003. je u tumačila uloge udovice hrvatskog branitelja kontroverznom filmu "Svjedoci" Vinka Brešana. Taj je film svojevremeno izazvao prosvjede od strane Hrvatske stranke prava.

R.R.

Pročitajte više