Stranka japanskog premijera prošla vrlo slabo na izborima

STRANKA japanskog premijera Junichira Koizumija ostvarila je slab rezultat na nedjeljnim izborima za gornji dom parlamenta, čime su birači pokazali kako ocjenjuju njegove tri godine na vlasti, a takav ishod oslabit će mu poziciju i možda ugroziti provedbu gospodarskih reformi.

Njegova Liberalna demokratska stranka (LDP) osvojila je 49 od ukupno 121 zastupničkih mjesta za koja su se održavali izbori, ne uspjevši ostvariti ni skromni unaprijed postavljeni cilj od 51 zastupnika. No ipak je Koizumi izbjegao katastrofu, jer da je ostvareni rezultat bio 45 ili manje mandata, to bi uzrokovalo velike potrese i vjerojatno njegov odstup s položaja predsjednika vlade.

No Koizumijeva vladajuća koalicija ipak je zadržala većinu u gornjem domu, a većinu ima i u moćnijem donjem domu, koji izabire premijera. Druga stranka u koaliciji, Novi Komeito, osvojila je 11 zastupničkih mandata.

Tim rezultatm vladajuća će koalicija u gornjem domu japanskog parlamenta imati 139 od ukupno 242 zastupnika.

"Ako stranke na vlasti uspiju osigurati većinu, neće biti problema", kazao je premijer u odgovoru na novinarsko pitanje hoće li odstupiti ako njegova stranka ne osvoji najavljeni 51 mandat.

Glavna oporbena Demokratska stranka nadmašila je vladajuće konzervativce, osvojivši 50 zastupničkih mjesta, umjesto 38, koliko ih je imala dosad.

(Hina) xdam ysd

Pročitajte više