Slovenski nacionalisti predlažu ultimatum Hrvatskoj: Dajte im pet dana za povlačenje iz Slovenije

VANPARLAMENTARNA Stranka slovenskog naroda (SSN) priopćenjem je reagirala ne prošlotjedne izjave slovenskih čelnika koji su slovenski referendum o ulasku Hrvatske u NATO savez ocijenili nepotrebnim i nekorisnim za Sloveniju.

SSN će ustrajati u prikupljanju 40.000 potpisa za referendum, "jer su dosadašnji potezi kako slovenskih tako i hrvatskih političara jasno pokazali da Hrvatska nije spremna za ulazak u NATO, a njezini glasači nisu dobili mogućnost za referendum".

Stranka će inicijativu o referendumu povući tek ako se počnu provoditi zaključci izjave koja je u srijedu prihvaćena u slovenskom parlamentu, a kojom je Slovenija pokušala zaštiti svoje nacionalne interese.

Riječ je o izjavi koja se tiče pograničnih pitanja između Hrvatske i Slovenije, a kojom su Slovenci učinili upravo ono u čemu su izjavom htjeli spriječiti Hrvatsku, a to je prejudiciranje granice. Pojedini politički analitičari usvajanje izjave su ocijenili autogolom Slovenije, a samu izjavu smatraju politički iznuđenom.

Hrvatska ima pet dana za povlačenje

Da bi SSN odustao o referenduma Slovenija se mora pobrinuti da "u njeno ime nitko ne uzme pravo pregovaranja o granici s Hrvatskom", zatim da pristup Slovenije otvorenom moru "ne bude predmetom međunarodne arbitraže, međunarodnog sudbenog tijela ili medijacije" te Slovenija mora osigurati cjelovitost Savudrijske vale (Piranskog zaljeva) kao i zaseoka na lijevoj obali Dragonje te teritorija na lijevoj obali Mure kod mjesta Hotiza.

SSN također zahtjeva da slovenska vlada u roku od deset dana zatraži povlačenje hrvatskih organa s teritorija Slovenije te odstranjivanje "privremenih hrvatskih kontrolnih punktova" sa slovenskog teritorija u Sečovlju i na lijevoj obali Mure kraj Hotize.

U slučaju da hrvatska vlada "u roku od pet dana od zaprimanja zahtjeva ne pomakne svoje organe sa slovenskog teritorija, vlada Slovenije bi hitno trebala započeti s aktivnostima i postupcima za međunarodnu sudsku zaštitu suverenosti slovenskog teritorija u stanju kakvo je bilo na dan 25. lipnja 1991. godine, a koje je sada pod hrvatskom okupacijom".

SAD upozoravaju Sloveniju

Istodobno, SSN je slovenskog predsjednika Tuerka i sve ostale političare upozorio da u javnosti prestanu pozivati državljane ka neizvršavanju njihovih ustavnih prava vezanih uz održavanje referenduma. SSN svim političarima predlaže da se javnosti ispričaju zbog dosadašnjeg 18-godišnjeg zastoja te da svoju ugled ulože u promjene trenutnog referendumskog zakona kojeg u SSN-u ocjenjuju "ustavno spornim, nedovoljnim i restriktivnim".

I dok SSN svim silama radi na onemogućavanju ulaska Hrvatske u punopravno članstvo NATO saveza, američki veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Bradtke je u intervjuu Jutarnjem listu Sloveniju upozorio da SAD žele da Hrvatska početkom travnja na summitu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu postane punopravnom članicom saveza.

SAD od Slovenije očekuju da svim silama to omogući, unatoč mogućem održavanju referenduma.

Anketirani Slovenci većinom protiv ulaska Hrvatske u NATO

Ljubljansko Delo je provelo anketu na 700 ispitanika vezano uz pitanja o referendumu.

Dvije trećine ispitanika se izjasnilo kako održavanje referenduma smatra nepotrebnim, ali bi u slučaju raspisivanja referenduma većina ispitanika glasala protiv ulaska Hrvatske u NATO savez. Naime, na referendum bi se odazvalo 39 posto ispitanika od čega bi njih 57 posto glasalo protiv članstva Hrvatske u NATO savezu.

Ta je anketa dala bitno drugačije rezultate od ankete koja je održana prije dva tjedna kada su se Slovenci izjasnili da podržavaju ulazak Hrvatske u NATO savez, ali su zbog neriješenih pograničnih pitanja protiv ulaska u Europsku uniju.

R.I.
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više