Straw: Napadi u Istanbulu nisu povezani s ratom u Iraku

TERORISTIČKI napadi na britanske interese u Istanbulu nisu povezani s britanskim sudjelovanjem u ratu u Iraku, rekao je u petak u Istanbulu britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, ističući da bi teroristi za opravdanje napada lako pronašli neku drugu izliku.

"I da nismo intervenirali u Iraku, uvjeren sam da bi zvjerstva Al-Qaide i njezinih pristaša bila na istoj razini. Oni bi pronašli neku drugu izliku i opet bismo se morali boriti s terorizmom", rekao je Straw za BBC radio.

"Tvrdnja da su jučerašnji događaji u neku ruku posljedica (britanskog sudjelovanja u ratu u Iraku) apsolutna je besmislica i proizlazi iz mita u koji neki revno vjeruju a prema kojem su napadi 11. rujna izvedeni šest mjeseci nakon vojne intervencije u Iraku", rekao je.

"Al-Qaidina zvjerstva dogodila bi se bez obzira na sve, sa ili bez intervencije u Iraku", naglasio je.

Na zajedničkoj novinskoj konferenciji s turskim ministrom vanjskih poslova Abdullahom Gulom Straw je također naglasio kako su napadi u Istanbulu dokaz da je "civilizirani svijet suočen s globalnom prijetnjom" na koju treba odgovoriti "na globalan način".

Pročitajte više