Straw u Kini poziva na dogovor o pravilima EU-a o izvozu oružja

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Jack Straw u petak je u sklopu posjeta Kini izjavio kako se nada da će se uskoro uspjeti postići dogovor oko strogih pravila ponašanja u pogledu izvoza oružja i poštivanja ljudskih prava, s obzirom na kineska očekivanja u pogledu ukidanja EU-ova embarga na oružje Kini.

Nadajući se ukidanju embarga do kraja ove godine, Kinezi su u posljednjih godinu i pol dana snažno lobirali kako bi uvjerili Europsku uniju da je došlo vrijeme za ukidanje embarga, nametnutog toj zemlji nakon krvavog vojnog gušenja studentskih prodemokratskih prosvjeda na trgu Tiananmenu u lipnju 1989. godine.

"Posljedica bilo kakve odluke o ukidanju oružja na embargo nikako ne smije biti povećanje izvoza oružja iz zemalja EU-a prema Kini, ni količinski ni kvalitativno", rekao je Straw novinarima na konferenciji za novinare koju je održao u Pekingu zajedno s kineskim ministrom vanjskih poslova Liom Zhaoxingom.

"U vezi s ovim pitanjem Europsko vijeće podsjetilo je na važnost strogih pravila koja je potrebno poštovati pri izvozu oružja, posebno kada je riječ o ljudskim pravima, stabilnosti i sigurnosti u regiji te sigurnosti prijateljskih savezničkih zemalja." kazao je. Neki europski čelnici vjeruju da bi embargo mogao biti ukinut do polovine godine, kada mjesto predsjedatelja EU-a nakon Luksemburga preuzima Britanija.

"EU još nije donio nikakvu odluku o embargu na oružje Kini i ja je ne mogu predvidjeti", rekao je britanski ministar. Zagovornici ukidanja embrga tvrde kako će odluka biti simboličan korak s obzirom na to da će ukidanje zabrane stupiti na snagu tek nakon donošenja posebnih pravila kojima će se regulirati sva prodaja oružja 25 zemalja članica EU-a. No stručnjaci tek trebaju izraditi nacrt spomenutih pravila.

Ukidanju embarga oštro se protive Sjedinjene Države i Japan. Washington smatra da bi takav korak mogao utjecati na krhki balans u odnosima Kine i Tajvana te da se situacija s ljudskim pravima u Kini još nije dovoljno popravila da bi ta zemlja zaslužila ukidanje embarga.

Pročitajte više