Stroži nadzor austrijskih granica mogao bi najviše pogoditi Slovence koji tamo svakodnevno putuju

Foto: Hina

U AUSTRIJI po nekim podacima radi oko 14.000 Slovenaca, od čega je sedam tisuća tzv. dnevnih migranata koji svakodnevno odlaze na posao prelazeći granicu, pa se najavljeno jačanje kontrole granice radi smanjivanja migrantskog vala očekuje s mnogo pažnje.

"Možda će zbog poštrenog nadzora biti više čekanja na granici, ali računamo da to neće biti problematično", kazala je slovenska državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova Darja Bavdaž Kuret, govoreći na parlamentarnom odboru za vanjsku politiku o mjerama koje priprema Austrija.

Mjere austrijske vlade bit će poznate danas nakon sastanka vlasti i predstavnika pokrajina koje graniče sa Slovenijom, a Slovenija se nada da će za slovenske dnevne migrante biti moguć povoljniji režim prijelaza.
Dnevni migranti su izdvojeno, partikularno pitanje i nadamo se nešto fleksibilnijem dogovoru, kazala je Bavdaž Kuret.

Što se tiče priljeva migranata i njihova prijelaza u Austriju, danas bi trebao biti poznat i podatak koliko će Austrija ubuduće migranata i izbjeglica primati i koje, a u načelu se smatra da će odbijati one koji nemaju dokumenata niti uvjeta za azil, dok će se propuštati samo oni koji azil namjeravaju zatražiti u Njemačkoj.

U skladu s novom odlukom Austrija o primanju migranata reagirat će i slovenska vlada koja namjerava na granici s Hrvatskom uvesti "proporcionalne mjere", najavila je Bavdaž Kuret.

Pročitajte više