STRUČNI SEMINARI U POVODU DANA SJEĆANJA NA HOLOKAUST

Prvo obilježavanje Dana sjećanja na holokaust u hrvatskim školama povod je stručnomu seminaru "Dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti" što se danas održava u zagrebačkome hotelu "Dubrovnik".

Stručni seminar organiziralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u suradnji sa Zavodom za unaprjeđenje školstva Republike Hrvatske i Vijećem Europe.

Seminar je počeo nakon svečanosti proglašenja dobitnika visokoga odličja "Pravednik među narodima" koje Država Izrael dodjeljuje onim nežidovimja koji su tijekom Drugoga svjetskog rata spašavali pripadnike židovskoga naroda izlažući pri tomu opasnosti i vlastiti život.

Spomen na 27. siječnja 1945. kada je oslobođen koncentracijski logor Auschwitz potaknuo je organizatore i na priređivanje drugoga seminara "Učenje povijesti 20. stoljeća" što će se sutra održavati u hotelu "Dubrovnik".

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na početku je seminara istaknuo da učenje povijesti i učenje o holokaustu imaju snažnu odgojnu funkciju a time je velika odgovornost i na učiteljima, nastavnicima, sveučilištima i institucijama kojima su zadaće obrazovanje i usavršavanje učitelja. Zato će, ustvrdio je Primorac, nadležno ministarstvo uložiti napore na podizanju kvalitete u odgojno-obrazovnomu sustavu što će, smatra, pridonijeti i kvalitetnijemu učenju povijesti, a time i objektivnijemu prikazivanju događaja iz novije i najnovije hrvatske povijesti.

Po riječima predsjednika Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjena Krausa činjenica da je u hrvatskim školama počela edukacija o holokaustu govori o tomu da se naša sredina ozbiljno suočava sa složenim pitanjima iz povijesti.

Ipak, smatra Kraus, i kod nas i u svijetu, potrebna je revizija učenja o holokaustu jer se još umanjuje njegova prava dimenzija.

Za Krausa je važno što je 2000. na Međunarodnome forumu u Stockholmu postignuta suglasnost o tomu da učenje o holokaustu bude sastavni dio edukacijskih programa. Podsjetio je da je tomu 90-ih godina prošloga stoljeća pridonio i papa Ivana Pavao II., posebice pak kada se tijekom posjeta Izraelu ispričao Židovima za sva zla koja im je tijekom povijesti nanijela Katolička crkva.

Izrazio je spremnost židovske zajednice u Hrvatskoj da aktivno sudjeluje u edukaciji o holokaustu kada za to, kako je rekao Kraus, sada postoji i politička volja. Kraus je izvijestio da se u zagrebačkoj Židovskoj općini priprema i simpozij za nastavnike na kojemu će članovi židovske zajednice iznijeti svoje viđenje nastave o holokaustu, zašto će, nada se, imati i potporu nadležnoga ministarstva.

Ravnateljica javne ustanove Spomen područje Jasenovac Nataša Jovičić uputila je molbu nadležnima da s punom odgovornošću i savješću prenesu učenicima pravu istinu o događajima u Drugome svjetskom ratu. Jer, kako je rekla, "najveća opasnost nije zlo koje čine zli već šutnja onih koji su dobri".

Voditeljica Odsjeka za učenje povijesti Vijeća Europe Alison Cardwell istaknula je da takvi seminari trebaju pridonijeti podizanju razine tolerancije među ljudima što je onda, dodala je, jamstvo da se zlo holokausta više nikada ne može ponoviti.

(Hina) ip az

Pročitajte više